Murat Onuk: RES lerde çok büyük dezavantaj var

Enerji portföyü tamamen rüzgardan oluşan Ağaoğlu Enerji, saatlik tarife nedeniyle sıkıntı yaşıyor. Rüzgar garantisi olmadığı için ertesi günü ne kadar enerji üretileceğinin tahmin edilemediğinden şikayet eden Ağaoğlu Enerji Grubu Başkanı Murat Onuk, sözlerini şöyle sürdürüyor:

 

“Rüzgar santrallerinde sistemden kaynaklanan çok büyük bir dezavantaj var. Ertesi günkü üretimi bugün saat 16:00’ya kadar taahhüt etmemiz gerekiyor. O yüzden 33 MW kapasitem varsa 1 MW yazıyorum. Düşük yazınca fiyat da düşük oluyor haliyle. Kimseye satış taahhüdü yapamıyoruz. O anda spot fiyat neyse müşteriye aynı fiyatı veriyoruz. Tabii zarar ediyoruz. Bu riske girmemek için minimum bir üretim rakamı giriyoruz sisteme.

 

Bu konuda Ağaoğlu Enerji olarak İspanyol bir firmadan danışmanlık hizmeti alıyoruz. Bizim için ertesi günün saatlik üretim tahminlerini yapıyorlar. Çünkü Türkiye’de uzun yıllara dayanan datalar yok. Dünyanın hiçbir yerinde rüzgar santrallerini bir gün öncesinden taahhüde zorlayan sistem yok.”

 

Murat Onuk’a göre, rüzgar santralinin tek avantajı sistem operatörü olan TEİAŞ tarafından devreden çıkarılmaması: “Onun yerine termik santralleri devreden çıkarıyorlar. Bizim gibilere ise ‘Rüzgar estiği sürece üretsinler’ diyorlar. Öte yandan, alım fiyatında 5.5 euro sent garantisi var ama kimse uygulamıyor. Çünkü 1 yıl boyunca kendinizi bağlıyorsunuz.”

 

Onuk, sadece rüzgardan oluşan enerji portföyünü dengelemek için Ayazma’daki projenin (Ağaoğlu My World Europe) yanında bir doğalgaz kojenerasyon tesisi kuracaklarını belirtiyor. Onuk, 30 MW’lik santralin 2 yıl sonra devreye gireceğini ve oradaki konut projelerinin tüm enerji ihtiyacını karşılayacağını kaydediyor.

 

¨Konut Alana Elektrik İndirimli¨

Mersin’in Mut ilçesindeki rüzgar santralini geçenlerde devreye alan Ağaoğlu Enerji, bu santralde yıllık 100 milyon kWh elektrik üretecek. Kendi tesislerinin elektrik ihtiyacını karşılayacak ve fazlasını şebekeye verecek. Ağaoğlu ayrıca, kendisinden konut alan müşterilerin elektrik faturasında yüzde 20 indirim sağlayacak. Kendi şirketlerine de elektriği yüzde 15 ucuz verecek.

 

Murat Onuk, gruba ait işletmelerin serbest tüketici kapsamına girdiğini ve enerjisini yine grubun enerji şirketinden almaya başladığını belirtiyor. Onuk, “Tüm sayaçlar bize devroldu. Böyle 20-30 tane sayaç var. Elektrik sayaçları, Akdeniz Elektrik tarafından her ay faturalandırılıyor. Biz sadece enerji nakil hattındaki hat kullanım bedelini kısmen TEİAŞ’a ödüyoruz. Bu bizim şu anda ürettiğimiz elektriğin yüzde 10’una tekabül ediyor. Kalan kısmı PMUM üzerinden ulusal şebekeye satılıyor. TEİAŞ’a fatura ediliyor. Her ay düzenli olarak TEİAŞ, bize ne kadar ürettiğini bildiriyor. Ayın 15’inde rakamlar çıkıyor, paralar ödeniyor. Eskiden bazı gecikmeler oluyordu. Şimdi düzelttiler” diyor. Erkan Kızılocak / www.yesilekonomi.com / 21.10.2010

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR