Elektrik faturasında yüzde 70 tasarruf!

Esnafın cinliği bu olsa gerek... 300 TL masraf etti; fatura yükünü hafifletti.

 

Konya da bir esnaf işyerinin önüne diktiği güneş enerjisi depolayan elektrik direği sayesinde hem kesintisiz 8 saat enerji elde etti, hem de faturada yüzde 70 tasarruf sağladı.

 

Konya nın merkez Selçuklu ilçesinde elektrik malzemeleri satışı yapan Mehmet Bilişik (50) yaklaşık 5 ay önce işyerinin önüne bir aydınlatma direği diktirdi. Güneş enerjisini depolayan piller sayesinde günlük 8 saat elektrik enerjisi elde eden esnaf, işyerinin aydınlatmasını, ısıtmasını bu direkten aldığı enerjiyle sağlıyor. Yaklaşık 300 TL masraf eden Mehmet Bilişik, aylık elektrik faturasını yüzde 70 düşürdü.

 

Selçuklu Belediyesi nden emekli olduğunu ve elektrik malzemeleri satışı üzerine işyeri açtığını anlatan Bilişik, "Elektrik sarf malzemeleri üzerine 3 yıl önce bir işyeri açtım. Güneş enerjisi üzerine çok sayıda haber okumuştum. Bazı araştırmalar yaptıktan sonra 300 lira masraf yaparak güneş enerjisini 8 saat depolayan sistemi satın aldım. Dükkanımın önüne direği diktirdim. Şimdi işyerimin aydınlatmasını, ısıtmasını, reklam panosunu güneş enerjisinden elde ettiğim elektrikle yapıyorum. İyi ki böyle bir sistemi kurmuşum. Çünkü 5 aydır elektrik faturam yüzde 70 oranında düştü." dedi.

 

Bu sistemi daha da geliştirerek tüm elektiriği güneş enerjisinden elde etmek istediğini vurgulayan esnaf Bilişik, "Güneş pillerinin gücüne göre 24 saat yetecek enerji depolayan sistemler var. Ben bu sistemi kurmak istiyorum. Böylece hiç elektrik faturası ödemeyeceğim. Birçok esnaf arkadaşım sistemin çalışma şekli konusunda benden bilgi istiyor. Özellikle işyerinde çok elektrik sarfiyatı olan işadamları mutlaka bu sistemden yararlanmalı" diye konuştu.

 

Market sahibi Abdullah Aksöz (46) güneş enerjisinden elektrik üreten sistem hakkında Mehmet Bilişik den bilgi aldığını söyledi. Çok karlı bir proje olarak gördüğünü ifade eden Aksöz, "Ben de market işletiyorum. İşyerimde buzdolabı, soğutucu, televizyon, bilgisayar gibi elektrik sarfiyatını artıran çok yasıda elektronik eşya var. Yüksek elektrik faturası ödüyorum. Esnaf arkadaşımın projesi çok ilgimi çekti. Böyle bir projeden yararlanmak isterim. Kendisinden bilgi aldım. Çok az bir maliyetle ciddi tasarruf sağlayan bir sistem." ifadelerini kullandı. http://ekonomi.haberturk.com / 31.10.2010

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR