AB 4,5 milyar € luk temiz enerji fonu oluşturdu

Avrupa Komisyonu 9 Kasım’da yeşil teknolojiler alanında dünyanın en büyük yatırım programı için rekabet başlattı. Komisyon, ABD ve Çin’in karşısında yenilenebilir enerji, karbon tutusu ve depolanması rekabetinde avantaj kaydetmek istiyor.

 

Yaklaşık €4,5 milyar en az 34 yenilenebilir enerji ve sekiz karbon tutusu, yer altında depolanması (CCS) projeleri için ayrıldı.

 

Para Avrupa Birliği’nin (AB) sera gazlarına ilişlin Emisyon Ticaret Şeması’nda (ETS) yer verilen ‘Yeni Gelen Rezervi’nde bulunan 300 milyon karbon tahsisatın satışından elde edilecek.

 

Komisyon tahminlerine göre, üye devletlerin ve katılımcı enerji şirketlerinin de katkılarıyla fonda €9 milyar toplanacak. Her üye devlet yukarıda adı geçen projelerden en az bir ve en çok üçüne katılabilecek.

 

Teklifler için ilk çağırıda 200 milyon hedeflenirken ikinci tur paranın geri kalan kısmını temin etmek üzere düzenlenecek. Komisyon 2012’nin ikinci yarısında hangi projenin fondan yararlandırılacağına karar verecek.

 

Uygun görülen projeler arasında henüz ticarî anlamda mevcut olmamakla birlikte geleceğin düşük karbon ekonomisinin ana bileşeni olacaklarına inanılan güneş enerjisi, açık denize kurulan rüzgâr üretim tesisleri ile çeşitli okyanus enerji teknolojileri yer alacak.

 

CCS projelerinde farklı sanayi uygulamalarında CO2’in tutulması ve çeşitli yer altı formasyonlarında depolanması gerçekleştirilecek.

 

Programı başlatan AB İklim Komiseri Connie Hedegaard birliğin düşük karbon teknolojilerindeki liderliğinin Çin, Hindistan, Brezilya ve diğerleri tarafından tehdit edildiğini söyledi.

 

“Bu demektir ki eğer düşük karbon devriminde önde olmak istiyorsak temiz teknolojilerde daha fazla yenilik için harekete geçmeliyiz.”

 

Ancak paranın yenilenebilir enerjilerle CCS arasında ne şekilde pay edileceği henüz belirsizliğini koruyor. Bunun teklif edilen projelerin kalitesine ve gösterimine bağlı olacağı bildiriliyor.

 

Avrupa Yatırım Bankası (EIB) sıkı bir inceleme sonrasında üye devletlerden gelen proje tekliflerinden oluşan Komisyon için bir liste oluşturdu. EIB tahsisatları satışa sunacak ve üye devletler arasında dağıtacak. www.euractiv.com.tr / 11 Kasım 2010

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR