EKONOMİK BÜYÜME İÇİN ALTERNATİF ENERJİ KAYNAKLARINA İHTİYAÇ VAR

 

Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Van Meslek Yüksekokulu Elektrik Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Muzaffer Ateş, Türkiye nin ekonomide iyi bir oranda büyümeyi sağlayabilmesi için ALTERNATİF ENERJİ  kaynaklarına yönelmesi gerektiğini, aksi takdirde ülkede enerji darboğazı yaşanabileceğini belirtti.

 

Yrd. Doç. Muzaffer Ateş, ABD, Japonya ve Avrupa Birliği (AB) ülkelerinin ikinci çeyrekte büyümeleri yüzde 1-4 aralığında seyrederken, Türkiye nin yüzde 10.3 lük bir büyüme gösterdiğini, Türkiye ekonomisinin Asya devi Çin i büyüme hızında yakaladığını belirtti. Sürdürülebilir büyümenin ve sanayileşmenin en önemli parametresinin enerji olduğunu anlatan Ateş, "Bilim, iş dünyası ve siyasi önderler enerji tedariki arayışı içindedirler. Çin, var olan nükleer santrallere ek olarak 11 tane nükleer santral inşa ediyor.

 

Türkiye nin de bundan sonra ekonomide iyi bir oranda büyümeyi sağlayabilmesi için ALTERNATİF ENERJİ  kaynaklarına yönelmesi gerekiyor, aksi takdirde ülkede enerji darboğazı yaşanabilir. Bu kaynaklar ise nükleer ve yenilenebilir enerji kaynaklarıdır. Günümüz teknolojisine göre; sürdürülebilir, güvenli ve en ucuz enerji kaynağı nükleer enerjidir. Ayrıca uzun vadede yenilenebilir enerji kaynakları; güneş ve rüzgar enerjisi iyi bir seçenek olabilir. Bilim insanının yenilenebilir enerji kaynaklarından optimum bir şekilde faydalanılması için müthiş çabaları devam etmektedir. Siyasiler de bilim insanına her türlü kolaylığı sağlıyorlar. Dolayısıyla, şu anda Türkiye için en iyi opsiyon birden fazla nükleer santral inşa etmesidir" dedi.

 

Küresel ısınma ve çevre kirliliğinin önlenmesinin ancak karbondioksit salınımının azaltılmasıyla olabileceğini, bunun da ancak fosil yakıtlar olan kömür, petrol ve doğal gazın enerji üretiminde oranlarının azaltılmasıyla sağlanabileceğini ifade eden Yrd. Doç. Muzaffer Ateş, şunları belirtti:

 

VAN IN ENERJİYE ÇOK İHTİYACI OLACAK

"Bilim otoriteleri bunun bir zorunluluk olduğunu dile getiriyorlar. Yoksa iklim değişikliği felaketi kapıda bekliyor diye öngörülerde bulunuyorlar. Enerji ve doğa söz konusu oldu mu, yerel, ulusal, kıtasal ve küresel boyutlar iç içe oluyor. Van ilinin de ekonomik geleceği için daha çok enerjiye; daha çok enerji için de daha çok paraya, kalifiye elemana ve sürdürülebilir projelere ihtiyacı var. Van ilimizin bölgesel konumu, insan potansiyeli ve teknokenti münasebetiyle bir bilim ve teknoloji merkezi olması vazgeçilmez bir hedefimizdir. Bu hedefimizden hareketle; bölgede fabrikalar kurulması şartları oluşacak, dolayısıyla Van ilimizin enerjiye çok ihtiyacı olacak." www.gunesdergisi.com / 22 Kasım 2010

-.-

www.solar-academy.com

www.solar-bazaar.com

www.solar-santral.com

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR