Bakan Yıldız Türkiye de 2030 Yılına Doğru Enerji Politikaları Konferansına Katıldı.

 

Konferansın açılışında konuşan Bakan Yıldız, enerji politikalarından, enerji sektörünün denetlenmesi ve düzenlenmesine kadar hangi açıdan bakılırsa bakılsın, sektörü izlerken küreselleşme nedeniyle uluslararası arenadaki gelişmelerin mutlaka takip edilmesi ve ortaya konulan politikaların da vatandaşlara anlatılması gerektiğini söyledi.

 

ENERJİ YATIRIMCISINA TEŞEKKÜR

Enerji sektöründe 2010 yılı itibariyle yaklaşık 3 bin 500 megavatlık yatırım gerçekleştiğini, bunun takribi tutarının ise 5 milyar dolar civarında olduğunu bildirdi.

 

Bunun için özel sektöre teşekkür eden Yıldız, Türkiye nin büyümesine, gelişmesine, enerjideki arz güvenliğine katkı sağlayan bütün yatırımcılara teşekkür ediyorum. Bu yatırımların önümüzdeki yıllarda da yapılmasını ümit ediyorum dedi.

 

Özel sektörün istikrar ve kar gördüğü yerlerde yatırım yaptığını ifade eden Yıldız, Türkiye nin özel sektöre bu konularda gerekli şartları sağladığını söyledi.

 

Enerji sektöründe yapılan tahminlerin bazen doğru çıkmadığını ve sektördeki tahminlerin yön değiştirmesinin uluslararası arenada bugün yakından izlendiğini anlatan Yıldız, şöyle konuştu:

 

Bugün 20 yıl öncesinden farklı olarak iklim değişikliğiyle alakalı konular konuşuluyor. Eğer başlığımız iklim değişikliği ise mutlaka nükleer santralden bahsetmek durumundayız. Çünkü çevreyi en az kirleten, en az emisyonlu bir enerji kaynağı. Türkiye bu konudaki tercihlerini birçok gerekçe ile yapmıştır. 3 yıl önce ABD şeyl gündeme geldi. Bunun vatandaşa nasıl daha az bedelle ulaşacağını mutlaka oturup düşünmek zorundayız. O yüzden bugün yalnızca kendi yaptıklarımız değil, başka ülkelerin ne yaptığını da çok iyi izlemek ve tahmin etmek zorundayız. Üretim, tüketim alışkanlıkları değişebiliyor, bunların analizlerinin tüm sektör tarafından yapılması gerekiyor.

 

9 yıl kadar önce Türkiye de kullanılan sanayi elektriğinin AB ülkeleri arasında en pahalısı olduğunu belirten Yıldız, şu anda ise sanayi elektriğinde Türkiye nin ucuz ülkeler arasına girdiğini söyledi.

 

RÜZGAR LİSANSLARI GECİKTİ

Rüzgar lisanslarında EPDK nın biraz geciktiğini de belirten Yıldız, bu konunun hızlandırılması gerektiğini söyledi. Yıldız, Arkadaşlarımız bu konuda EPDK ile karşılıklı fikir alışverişinde bulunuyor. Tekli başvurularda lisanslar verilmeye başladı, fakat çoklu başvuruların da hızlıca bitirilmesi lazım diye konuştu.

 

Yenilenebilir Enerji Kaynakları Kanunu nun yakında TBMM Genel Kurulunda görüşülmeye başlayacağını da belirten Yıldız, alım fiyatları konusunda bir yükseltme yapılmayacağını, bu konuda kimsenin beklentiye girmemesi gerektiğini bildirdi.

 

Bu konuda yapılacak sübvansiyonun teknoloji sahibini mi, tüccarı mı, sanayiciyi mi, vatandaşı mı ilgilendirdiğinin bilinmesi gerektiğini kaydeden Taner Yıldız, şimdiye kadar 300 milyar dolar civarında sübvanse edilen yenilenebilir enerji kaynaklarının nasıl daha az finanse edileceği konusunda bir kısım ülkelerin de karar almaya başladığına dikkati çekti.

 

MERSİNE KURULACAK NÜKLEER SANTRAL

Konuyla ilgili bir soru üzerine Mersin Akkuyu ya yapılması planlanan nükleer santral projesinin programında ilerlediğini belirten Yıldız, Akkuyu nükleer santral inşaatının Duma nın alt kanadında geçen hafta onaylandığını, dün de üst kanatta onaylandığını bildirdi.

 

Projenin Kremlin de onaylanmasının da 1 hafta 10 gün içinde gerçekleşeceğini düşündüğünü ifade eden Yıldız, Dolayısıyla Türkiye de nükleer santralin proje şirketinin kurulmasıyla ilgili önümüzde bir engel kalmamış olacak dedi.

 

Aralık ayının 15 ine kadar Rusya Enerji Bakanı ve heyetini de Türkiye ye davet ettiklerini kaydeden Enerji Bakanı, Türkiye de yapacakları toplantıda proje şirketinin kurulması konusunda bir ilerleme kat edilmiş olacağını düşündüğünü söyledi. www.enerji.gov.tr / 25 Kasım 2010

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR