Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Muzaffer Ateş, Van daki enerji projeksiyonunun enerji talebini karşılayamadığını belirterek, Bu sorun; enerjinin üretiminden, iletiminden, dağıtımından ve tüketiminden kaynaklanmaktadır dedi.

 

YYÜ Van Meslek Yüksek Okulu Elektrik Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Muzaffer Ateş, Van da gün geçtikçe artan nüfusun beraberinde ciddi bir enerji talebi de getirdiğini belirtti. Dünya nüfusu yılda yüzde 1 oranında, buna karşın dünya enerji talebi ise yılda yüzde 1.6 oranında arttığını anlatan Ateş "Ancak, Van ilimizde ise hem nüfus ve hem de enerji talebindeki artış oranı çok daha fazladır. Bölgenin şartlarından dolayı çarpık ve hızlı kentleşme ilimize hakim olmuş durumdadır. Dolayısıyla yeterli yol, su, kanalizasyon, elektrik, haberleşme ve doğal gaz dağıtımları hep eksik kalmıştır. Sık sık yaşanan elektrik kesintilerinden dolayı esnafımız, kesintisiz güç kaynakları ve jeneratörler kullanmak zorunda kalıyor; bu da esnafımıza yeni bir maliyet yüklemektedir ifadelerini kullandı.

 

ŞEHİRCİLİK BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ KURULMALI

Van ilinde enerji üretim miktarı çok az olmasına karşılık elektrik enerjisini üretmek için yeterice güneş enerjisi mevcut olduğunu, kurulacak olan Teknokentte iyi bir Ar-Ge çalışmasıyla güneşten elektrik enerjisi elde edilebileceğini anlatan Yrd. Doç. Dr. Muzaffer Ateş "Yine Teknokent vasıtasıyla diğer ALTERNATİF ENERJİ kaynaklarından da elektrik üretmek mümkündür. Böylece iletimden kaynaklanan sorunları da azaltmış oluruz. Dağıtımdaki sorunların ise elektrik şebekesinin otomasyona geçilmesi ve dağıtımın yeraltında yapılması ile çözümü mümkündür. Bunun yapılabilmesi için de imar planı gerekiyor. Yıllardan beri ilimizde imar planı uygulanmamış, dolayısıyla plansızlık çarpık kentleşmeye zemin oluşturmuştur. Van da Şehircilik Bilimleri Enstitüsü kurulmalı ki şehrin gelişmesine vizyon oluştursun ve kent bilgi sistemi oluşsun önerisinde bulundu.

 

KAYIP VE KAÇAK AYRI AYRI DEĞERLENDİRMELİ

Son zamanlarda elektrik kaçak oranında yaklaşık olarak yüzde 15 lik bir azalmanın meydana geldiğini ifade eden Yrd. Doç. Dr. Ateş, açıklamasını şöyle sürdürdü:

 

Bu azalma; sayın valimiz Münir Karaloğlu nun çabaları sonucunda gerçekleşmiştir. Aynı başarının teknik kayıplarda da olmasını diliyoruz. Her ne sebeple olursa olsun elektriğin kaçak kullanımı ahlaki değil, bu durum tamamen ortadan kaldırılmalıdır. İlimiz kayıp ve kaçak ayıbından kurtulursa gerçek enerji sorunu da daha belirgin hale gelecektir. Ayrıca kayıp ve kaçak birlikte olarak yüzde cinsinden veriliyor. Aslında kayıp ve kaçak ayrı ayrı olarak enerji (kwh) cinsinden verilirse enerjinin ne kadarı kayıp ve ne kadarı da kaçak olduğu ortaya çıkacak, dolayısıyla sorunun çözüm yolu daha netleşecektir. www.haberoku.net / 07.12.2010

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR