YENİ VE YENİLENEBİLİR ENERJİ KAYNAKLARI KULLANILMAZSA İTHALATA BAĞIMLILIK SÜRECEK

 

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, yerli kaynakların teşvik edilmesi gerektiğini belirterek, "Yerli kaynaklar olabildiğince harekete geçirilmelidir. Yerli kaynaklara karşı çıkılması durumunda doğalgaz santralleri artacak" dedi.

 

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Yıldız, Turizm, Çevre ve Kent Gazetecileri Derneği Yönetim Kurulu nu kabul etti. Yıldız, görüşmenin ardından yaptığı açıklamada, bazı projelerin enerjiyle, çevre, kültür varlıkları ile beraber tartışıldığı ve bilgi kirliliğinin olduğu bir ortamda bazı konuları enine boyuna değerlendirme imkanı bulduklarını belirtti. Yıldız, çevre konularının tartışıldığı bir ortamda kendilerinin de azami dikkati gösterdiklerini vurguladı. Bir basın mensubunun önümüzdeki hafta Japonya ile

nükleer santral konusunda yapılacak toplantıyı hatırlatarak, Türkiye nin masaya neler getireceğini ve Japonya seyahatini sorması üzerine Yıldız, nükleer güç santralleri konusunda müzakereleri iki konuda yürüttüklerini söyledi. Japonya ile birinci toplantıyı yaptıklarını, ikinci toplantıyı da bu hafta yapacaklarını kaydeden Bakan Yıldız, "Ne istediğimizi biliyoruz, Japonya nın neler verebileceğini biliyoruz. Bunların bir süreç dahilinde devam ettiğini söyleyebilirim" diye konuştu.

 

Rusya Federasyonu ile 14-15 Aralık tarihlerinde nükleer santral konusunda bir görüşme yapacaklarını ifade eden Yıldız, "Akkuyu nun yeriyle, lisanslamayla alakalı, bir kısım Çevre ve Orman Bakanlığı yla ilişkilerimiz, münasebetlerimiz bu çerçevede kalmak kaydıyla devam ediyor. Birçok konuyu da İstanbul da görüşeceğiz" dedi.

 

Rusya ile nükleer anlaşmanın imzalanmasıyla ilgili soru üzerine de Yıldız, her aşamada problemi ve çözümü birlikte üreten bir noktada olduklarını söyledi. Bakan Yıldız, "Bunun altını düzgün, sistematik şekilde doldurmalıyız. Bu imzalar iradenin bir göstergesidir. Her iki ülkenin hükümetlerinin bu konuyla alakalı kararlılığının bir göstergesidir, simgesidir. Ama bundan sonraki bütün süreç problemsiz değildir. Bizim görevimiz bu problemleri ayıklamak ve çözüme dönüştürmekle alakalı olacaktır. Bizim de

kararlılığımız nettir. Bu nükleer güç santralini sadece elektrik edinimi olarak değil, aynı zamanda sanayide bir lig atlamayla alakalı olarak görmemiz lazım" şeklinde konuştu.

 

Doğalgaz çevrim santrallerinin artmasını kaynak çeşitliliği açısından tehdit olarak görüp görmediğinin sorulması üzerine ise Yıldız, kaynak çeşitliliğine tehdit olarak gördüğünü belirterek, buna ana sebep olarak da yerli ve yenilenebilir enerji kaynaklarına tepkiyi gösterdi. Bakan Yıldız, zaman zaman keyfi yapılan gösterilerin yatırımcıyı doğalgaz santrallerine yönelttiğini izlediğini ifade ederek, "Eğer çevreyle alakalı bu projelerin, diğer projelerin bir gerekçeyle; kuşlar gerekçesiyle rüzgar santrallerinin, yeşil gerekçesiyle su santrallerinin, hidroelektrik santrallerinin (HES) her engellenmesi sonucu başından beri söylediğim doğalgaz santrallerine dönüş olacağını ve bunu da bir sıkıntı, büyük oranda katılımlı bir tehdit oluşturacağını ben de söylüyorum. Mesajım o arkadaşlaradır. Kendinde o sorumluluğu hissetmeyen ve zaman zaman demeç veren bazı kuruluşlar olduğunu söyleyebilirim" dedi.

 

Doğalgaz santrali başvurularının son üç ayda 8 bin 500 olduğunun hatırlatılarak, diğer enerji kaynakları için teşvik adımı atılması ve Japonya nükleer görüşmelerinin ne zaman biteceği ile ilgili soruya Yıldız, özel sektörün nerede kolaysa o sektöre yatırım yapacağını, resmi rakamların 8 bin 500 olduğunu fakat bir o kadar da kendilerine gelen talep olduğunu ifade etti. Bakan Yıldız, yerli kaynakların teşvik edilmesi gerektiğini vurgulayarak, "Teşvik rakamları kendilerinin doğalgaz santralinden daha az kazanmadıkları bir ortamdır. Ama problem kazançla alakalı değil, önlerine çıkartılan süreçle, problemle ilgilidir. Özel sektör daha az problemliyi tercih ediyor. Yerli kaynaklar olabildiğince harekete geçirilmelidir. Yerli kaynaklara karşı çıkılması durumunda doğalgaz santralleri artacak" diye konuştu.

 

İkinci santralin temelini Sinop ta atmak istediklerini belirten Yıldız, Japonya ile anlaşmanın olumlu veya olumsuz sonuçlanabileceğini ve bunun için konuşmanın erken olacağını ifade etti. Akdeniz, Toroslar ve İstanbul Anadolu yakasındaki özeleştirmelerde hedefin tutup tutmadığı sorusuna ise Yıldız, hedefin yılbaşından önce tutturulacağını söyledi. Yıldız, yarın yapılacak ihalenin sürecinin tamamlanıp yılbaşından önce isteklilere, ihalelere katılanlara şeffaf ortamda verilmesi temennisinde bulundu.

 

Yıldız, "Hiç kimsenin yorum yapamadığı ortama girdik. Bu süreci çok önemsiyorum. Kapalı kapılar ardında, özellikle AK Parti iktidarı son 8 yılda ne kadar şeffaflaştığını ve ülkemizdeki yolsuzluk iddialarının ne kadar minimize edildiği, sıfırlandığı ortamları görüyoruz. Elektrik dağıtım hizmetlerinin özelleşmesiyle ilgili süreç tamamen bu tanımlara uygun bir süreç olmuştur. Akdeniz, Toroslar ve İstanbul Anadolu yakası elektrik dağıtım hizmetinin özelleşmesi ile birlikte Türkiye de dağıtım hizmetlerinin tamamını özelleştirmiş olacağız. Gerekli firmaları daha rekabetçi, kayıp kaçak oranlarının azaldığı bir ortamı gözlemlemiş olacağız" dedi.

 

Turizm Çevre ve Kent Gazetecileri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Deniz Gürel ise, derneklerinin Temiz Çevre, Temiz Enerji parolasıyla yola çıktığını belirterek, ortak çalışma noktasında bir takım kararların alındığını söyledi. Gürel, enerji politikaları konusunda idare ile sivil toplum kuruluşları arasında ilişkilerin düzenlenmesi konusunda çalışmalar yapacaklarını ifade etti.

ANKARA (İHA) 06 Aralık 2010

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR