“Yenilenebilire talep inanılmaz artacak”

FCC Başkanı Falcones, kamu politikalarının hala yetersiz olduğuna dikkat çekiyor.

 

Kasım ayında Londra’da düzenlenen Bloomberg Businessweek European Leadership Forum (Avrupa Liderlik Forumu)’nda konuşan Avrupa’nın lider hizmet ve inşaat gruplarından Fomento de Construcciones y Contratas (FCC)’nin Başkanı ve CEO’su Baldomero Falcones, gelecekte yenilenebilir enerji kaynaklarına yönelik talebin inanılmaz boyutlara ulaşacağını kaydetti. Falcones, altyapı, inşaat ve yenilenebilir enerji sektörlerinin şehirlerdeki yeni yaşamı belirleyen unsurlar olacağına dikkat çekti. Bu yöndeki talep artışını belirleyecek en önemli unsurun AB’nin 2020 hedefi olduğunu söyleyen Falcones, Avrupa programı kapsamında 2020 yılına kadar elektriğin yüzde 40’ının yenilenebilir enerjilerden elde edilmesinin hedeflendiğini hatırlattı.

 

Falcones’un dikkat çektiği sorunlardan biri ise, kendi ülkesi İspanya’da olduğu gibi, bazı üleklerde gerekli teknolojik programlara yeterince finansman sağlanamadığını; bu yöndeki politikaların eksik kaldığı oldu.

 

İspanya’da rüzgar enerjisinin konvansiyonel yakıtlarla rekabet etmeye başladığını vurgulayan Falcones, ülkenin solar termal elektrik sanayii hakkında ise şu yorumlarda bulundu: “Her ne kadar teknoloji çok pahalı olmasa da, sektörün hala kamu yardımına ihtiyacı var.”

 

Falcones’in Kuzey Afrika güneşini Avrupa’ya getirmesi planlanan Desertec projesine yönelik yorumları ise şöyle oldu: Desertec uzun vadeli bir proje, fakat Avrupalı şirketlerden destek görmeye başladı. Ben bu projenin çok ilginç olacağını düşünüyorum.”

Kaynak: Bloomberg

www.geleceginenerjisi.com / Aralık 2010

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR