CHP li Süner den kanun teklifi

CHP Antalya Milletvekili Tayfur Süner, hidrolik kaynaklar üzerine kurulacak su depolama tesisleri ile nehir tipi santrallerde, kapasite ve kurulu gücüne bakılmaksızın, Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) raporu hazırlanması için kanun teklifi verdi.

 

Süner’in TBMM Başkanlığına sunduğu teklif, Yenilenebilir Enerji Kaynaklarının Elektrik Enerjisi Üretimi Amaçlı Kullanımına İlişkin Kanun’da değişiklik yapıyor.

 

ÇED raporunu, ayrıca Su Kullanım Hakkı Anlaşması imzalanmış, ancak yapımına henüz başlanmamış bütün projeler için istenecek.

 

Teklifin gerekçesinde, çevre hakkının temel insan hakları arasından sayıldığı ifade edilerek, tüm canlıların yaşadıkları doğal çevreye uyum sağlarken, sadece insanların çevreyi kendi ihtiyaçlarına göre şekillendirme, değiştirme ve dönüştürme becerisine sahip olduğu belirtildi.

 

Çevrenin, sadece insanların değil, üzerinde yaşayan tüm canlıların ortak varlığı olduğuna işaret edilen gerekçede, şunlar kaydedildi: "Bunun için çevreyi sadece kendimiz ve çocuklarımız için değil, çevreye zarar veren tek canlı türü olarak, üzerinde yaşayan ve yaşayacak olan diğer canlılar için de korumalıyız. Bu bağlamda, bugünkü ihtiyaçlarımızı karşılarken tüm canlıların geleceğini tüketmemek için yaşanabilir çevre ile sürdürülebilir kalkınma arasında bir denge kurmak zorundayız.

 

Çevreye olacak etkinin baraj, göletin kapasitesine, elektrik santralinin kurulu gücüne göre farklı değerlendirmeye tabi tutulması ve belli kapasite ve kurulu gücün üstündekiler için ÇED raporu, altındakiler için ise seçme-eleme kriterleri uygulanması, bunun da altındakiler için hiçbir değerlendirme yapılmaması doğru bir yaklaşım değildir." www.milliyet.com.tr / 15.12.2010

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR