Çöpten temiz enerji çıkardı...

Şirket sahibi Ömer Salman, Çorlu da yeni büyük bir tesis daha kuruyor...

 

Kendi teknolojisini geliştirerek, Hasdal daki tesisinde çöpleri yakma yerine gazlaştırma ile işleyen Ekolojik Enerji, elde ettiği gazı da elektrik enerjisine dönüştürüyor. Şirket sahibi Ömer Salman, Çorlu da bu amaçla yeni büyük bir tesis daha kuruyor...

 

Çöp sorununa yeni çözümler getirmek için 1997 de yola çıkan, 2004 yılı başında kendi Ar-Ge ekibini kuran Ömer Salman, şirketi Ekolojik Enerji de geliştirdiği "gazlaştırma" teknolojisi ile ilk "Entegre Atık Yönetim Tesisi"ni Çorlu da kuruyor.

 

Planın ilk uygulaması

Bir Ar-Ge merkezi özelliği taşıyan Hasdal çöplüğü üstündeki küçük tesisinde çalışmalarıyla ilgili bilgi veren Salman, yeni tesisin 2008 de yayınlanan ve "2012 ye kadar Türkiye nin 7 bölgesinde Entegre Atık Yönetim Tesisi" kurulmasını hedefleyen "Atık Yönetim Eylem Planı nın ilk uygulaması olacağını söyledi.

 

825 bin ton kapasite

360 bin metrekare alanda, yıllık 825 bin ton atık işleme kapasiteli ve 4 bin ton tehlikeli atık depolama imkanı olacak tesisin ilk etap inşaatının mart ayında başlayacağını belirten Salman, burası için şimdiden 150 milyon liralık teşvik belgesi aldıklarını belirtti.

 

Hurda oto enerji olacak

Halen kullanılan ve endüstriyel atık işleyen Hasdal daki tesisin yıllık 30 bin ton kapasiteli olduğunu hatırlatan Salman, burada 400 çeşit atık kabul etme yetkileri olduğunu, bunu Çorlu da 700 çeşide çıkaracaklarını söyledi. Salman, "Çorlu da hurda otomobil dahil her tür atığı işleyip hem bertaraf edeceğiz hem enerjiye dönüştüreceğiz" dedi. TÜBİTAK la birlikte geliştirdikleri sistemin süreciyle ilgili de bilgi veren Salman, şunları söyledi:

 

AB sistemi onayladı

"Gazlaştırmaprosesi yakmadan çok daha ileri bir teknik. Bu sistem Avrupa Birliği tarafından mevcut en iyi teknik olarak onaylandı. Atık işlerken ortaya çıkan emisyon AB standartlarının çok altında. Yine atık işlerken elde ettiğimiz gazı enerjiye çeviriyoruz. Örneğin Hasdal daki tesiste 10 MWlık bir gücümüz var. Elde ettiğimiz elektriğin büyük bölümünü normal şebekeye satacağız. Çorlu da ise 60 MWlik gücümüz olacak."

 

Geleceği şekillendiriyor

"2004 ten bu yana birçok Ar-Ge çalışması yaptık ve yapıyoruz. Ülkemin geleceğini şekillendirme katkı vermek için çalışıyorum" diyen Salman, bugüne kadar bu çalışmalar için sadece kendi cebinden 50 milyon dolar harcadığını, bu amaçla arsalar sattığını söyledi.

 

Kişi başına günde 1.2 kg atık üretiliyor

Ömer Salman ın verdiği bilgiye göre Türkiye de yıllık ortalama 20 milyon ton endüstriyel atık üretiliyor. Bunun 1.2 milyon tonu tehlikeli atk statüsünde. Evsel atık ise kişi başına günde ortalama 1.2 Mogram olarak hesaplanıyor. Sadece İstanbul da günde 15 bin ton evsel atık üretiliyor. Türkiye de me/cırt tesislerin kapasitesi ise bu mtotan karşılamaktan çok uzak.

 

Elçiliklerin gizli evraklarını yok ediyor

Ekolojik Enerji nin Hasdal tesisinin aynı zamanda resmi bir imha tesisi olduğunu belirten Salman, "Büyükelçiliklerin gizli belgelerini, bankaların eski kayıtlarını, Darphane nden gelen paraları hep burada imha ediyoruz" dedi. Ayrıca, atık sistemi yönetiminin gelecekte önemli bir meslek olacağını vurgulayan Salman Atık Meslek Lisesi kurmak istediklerini söyledi.

Serhat Aligil / İstanbul

www.bugun.com.tr

08.01.2011

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR