İtalyan devi termal enerji için gelecek

İtalya nın günlük ekonomik yayın yapan İl Sole 24 Ore Gazetesi, İtalyan enerji devi Enel in Türkiye de jeotermal enerji üreteceğini duyurdu.

 

Gazetede yayınlanan haberde, jeotermal enerji üretimi için Enel bünyesindeki yenilenebilir enerji alanında faaliyet gösteren Enel Green Power ın Türkiye den 142 lisans aldığı bildirildi.

 

Haberde, Enel Green Power CEO su Francesco Starace, “Öncelikle jeotermal enerjiden bahsediyoruz. Türkiye bir yabancı firmaya ilk kez jeotermal enerji alanında lisans verdi. Jeotermal enerji araştırmaları yapmak üzere farklı bölgeleri kapsayan 142 lisans aldık. Çalışmaları Türk firması Meteor ile birlikte yapacağız. Meteor, Uzun grubunun bir parçası” dedi.

 

Strace ayrıca, “Türkiye ye yatırım yapmanın tam zamanı. Türkiye çok büyük bir jeotermal potansiyele sahip. 142 lisansla 100 megawatlık üretim gerçekleştirebilecek bir santral kurabiliriz. Toplam yatırım 350 milyon euro (yaklaşık 700 milyon lira) olacak. Türkiye de merkezi santral kapasitesi 86 megawatt. Ancak hükümet 5 yılda 600 megawatt kapasitesine ulaşmayı amaçlıyor. En verimli bölge İzmir in kuzeyiyle Marmara Bölgesi arasında kalan kesim” diye konuştu.

 

Enel, dünyada jeotermik enerji öretiminde ilk sırada yeralıyor. İtalya da ilk jeotermik enerji üretimini 1904 de Toscana Bölgesi nde gerçekleştirdi. Jeotermal enerji, özellikle İzmir in Balçova ve Çeşme bölgelerinde ısınma, tedavi ve turistik amaçlı kullanılıyordu.

DHA / 22 Ocak 2011

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR