İrlanda, rüzgarda cesur adımlar atıyor

Enerji Düzenlemeleri Komisyonu, 3900 MW tutarında yeni rüzgar kapasitesi yaratılması ve önümüzdeki 10 yıl içerisinde mevcut rüzgar çiftliklerinin 900 MW kapasitesine ulaşması yönünde iki direktif yayınladı. 

 

İrlanda rüzgar enerjisi alanında atacağı büyük adımlarla Avrupa’da liderlik pozisyonuna ulaşmayı hedefliyor. Planlara göre, rüzgar enerjisinin elektrik üretimindeki payı bugünkü seviyesinin iki katına çıkarılarak yüzde 40’lar seviyesine ulaşacak. Ancak bu planların ekonomik kriz nedeniyle talebin düştüğü bir döneme denk gelmesi elektrik piyasasında aşırı kapasiteye neden olabilir. Yeni gelen hükümet, planları gözden geçirerek enerji politikalarında bir değişim gerçekleştirebilir.

 

Bir önceki hükümet, 2020 yılı itibariyle ülkenin elektrik ihtiyacının yüzde 40’ının yenilenebilir kaynaklardan elde edilmesi konusunda oldukça tutkulu idi. Bu rakamın büyük bir kısmının da rüzgar enerjisinden elde edilmesi planlanıyordu. Hali hazırda İrlanda’nın toplam elektrik üretimi kapasitesi, 8570 MW. Bunun 1400 MW’ı (yüzde 16’sı) rüzgar enerjisinden, 240 MW’ı diğer yenilenebilir enerji kaynaklarından oluşuyor.

 

Enerji Düzenlemeleri Komisyonu, 3900 MW tutarında yeni rüzgar kapasitesi yaratılması ve önümüzdeki 10 yıl içerisinde mevcut rüzgar çiftliklerinin 900 MW kapasitesine ulaşması yönünde iki direktif yayınladı. Bu, 2020 yılı itibariyle mevcut 117 rüzgar çiftliği sayısının 360’a çıkarılması ve rüzgar enerjisi kapasitesinin 6200 MW’a çıkarılması hedefleniyor. Ülkenin önde gelen rüzgar enerjisi şirketlerinden Energia, hali hazırda 484 MW’lık ek kapasite planlarına odaklanmış durumda.

www.geleceginenerjisi.com

24 Mart 2011

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR