Saros`ta Su Altı ve Çevre Temizliği

5 Haziran Dünya Çevre Günü nedeniyle Keşan Kaymakamlığı ve Mecidiye Belediyesi tarafından, 7 Haziran 2011 Salı günü, İbrice Limanı`nda etkinlik düzenlendi.

 

Saat 11.00 sıralarında başlayan etkinliğe, Keşan Kaymakamı Ahmet Narinoğlu, Tugay Komutan Vekili Binbaşı Fetih Aydınoğlu, Mecidiye Belediye Başkanı Recep Çınar, Keşan Kaymakamlığına bağlı daire amirleri, Sivil Toplum Kuruluşları temsilcileri, Mecidiye İlköğretim Okulu öğrencileri, balık adamlar ve çevre gönüllüleri ve çok sayıda vatandaş katıldı.

 

Saygı Duruşu`nda bulunulması ve İstiklal Marşı`nın söylenmesiyle başlayan programda, Keşan Kaymakamı Ahmet Narinoğlu konuşma yaptı.

 

Narinoğlu, konuşmasına etkinliğe katılanlara teşekkür ederek, şöyle başladı: "İbrice Limanı veya halkın diliyle balıkçı barınağı, sadece biz Türklerin kullandığı bir yer değil, tarihten beri insanlarımız ne zaman denizlerle tanışmışsa, İbrice Limanı ile de tanışmıştır. Tarih kayıtlarında ve kalıntılarında da bunlar görülüyor. En son Türkiye Cumhuriyeti`nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk`ün, Türkiye`yi kalkındırma planları kapsamında yürüttüğü sanayi planlamasında da buranın bir liman olması, demir yolunun buraya kadar uzanarak buranın aynı zamanda bir ticaret bölgesine dönüştürülmesi kayıtları var."

 

Cumhuriyet döneminden itibaren İbrice Limanı`nın sürekli kullanıldığını dile getiren Narinoğlu, "Turizmin öne çıkmasıyla birlikte, turizm değeri olarak da İbrice Limanı öne çıkmaktadır. Hem balıkçılarımızın ihtiyacı olan bir liman olarak kullanılıyor, hem de dalış turizminde dalgıçların kullandığı dalış bölgesi haline gelmiştir. Bugün, işi bilenlerin tespitlerine göre, Saros`un en nadide doğal bir sığınağı, en nadide bir koyu ve dalış içinde bulunmaz bir yer olarak karşınıza çıkıyor. Bizler de bu denizin mavisiyle yeşilin buluştuğu el değmemiş bu cenneti turizm açısından kullanmak istiyoruz. Ama öte taraftan bir gerçek daha var. Biz insanoğlu, gittiğimiz her yeri kirletiyoruz, bozuyoruz, tahrip ediyoruz. Karayı kirlettiğimiz gibi, denizi de kirletiyoruz. Bizlere ayıp değil mi bu? Yaptığımız doğru bir şey mi? Tabii ki de değil. O yüzden genç arkadaşlarımıza sesleniyoruz. Temiz kalan bu güzel doğa parçalarını sizler koruyun. Çünkü sizlerin önünde uzun günler ve yıllar var. Gelecek sizlerin, bu ülkede uzun yıllar sizler yaşayacaksınız. O yüzden çevrenizi korumanız gerekiyor. Biz de bu bilinci oluşturmak için böyle bir etkinlik düzenledik. İnşallah gençlerimiz için önemli bir örnek olur." şeklinde konuştu.

 

Narinoğlu`nun ardından Mecidiye İlköğretim Okulu öğrencileri, günün anlam ve önemine dair konuşma yaptılar ve şiir okudular.

 

Etkinlik daha sonra balıkadamların su altı temizliği ve etkinliğe katılan Kaymakam Ahmet Narinoğlu, Mecidiye Belediye Başkanı Recep Çınar, daire amirleri, öğrenciler ve çevrecilerin limanda yaptığı çevre temizliği ile devam etti.

 

Çevre temizliğinin tamamlanmasının ardından toplanan çöpler, Mecidiye Belediyesi`ne ait çöp arabasıyla alındı. Su altından çıkan çöpler arasında bulunan çizme, içki şişeleri, plastik atıklar etkinliğe katılanlar tarafından tepkiyle karşılandı.

 

DENİZ ALTINDAN ÇIKAN ÇAYDANLIKTA AHTAPOT YUVA YAPMIŞ

Bu arada balık adamlar tarafından yapılan su altı temizliğinde, denize atılan bir çaydanlıkta, bir ahtapotun yuva yaptığı ve çaydanlığın içine taşlar taşıyarak çaydanlık içinde yaşamına devam ettiği de gözlendi. Çaydanlığın içindeki ahtapot, daha sonra tekrar doğal yaşamı olan denize bırakıldı.

 

BALIK İKRAM EDİLDİ

Etkinliğin sona ermesinden sonra, etkinliğe katılanlara Mecidiye Belediyesi tarafından Saros Körfezi`nde avlanan ve ızgarada pişirilen sardalye ikram edildi.

 

NARİNOĞLU: "KÖRFEZİMİZE VE LİMANIMIZA SAHİP ÇIKMAMIZ GEREKİYOR."

Etkinliğin sona ermesinden sonra bir değerlendirme yapan Kaymakam Ahmet Narinoğlu, Saros Körfezi`nin dünyada kendi kendini temizleyen 3 körfezden biri olduğunu ancak, burada yaşayan vatandaşların da körfezi temiz tutması gerektiğini ifade ederek, şunları söyledi: "Saros Körfezi ve özellikle İbrice Limanı, turizm açısından çok önemli bir yer. Buranın daha çok tanınması için, Keşan Belediyesi ve ESTAB tarafından dünyanın ilk su altı tarih müzesi oluşturuluyor. Burada Çanakkale Savaşları, su altından tekrar canlandırılacak. Burada iki tane kazanım var. Hem deniz canlılarına yuva yapılacak, hem de dalış turizmi canlanacak, tarihi geçmişimizi su altında görecek. Bu yüzden bu körfezin ve limanın temiz olması gerekiyor. İnsanoğlunun girdiği her yer kirleniyor. Hem karada hem deniz içersinde kirlenmeler var. Bu yüzden de halkımızın çevre ve temizlik bilincini yaymak için etkinlik düzenledik. Körfezimize ve limanımıza sahip çıkmamız gerekiyor. İnşallah bu etkinliğimiz, vatandaşlarımıza bir örnek olur ve bundan sonra da körfezine ve limanına sahip çıkar."dedi. Haberler.Com

www.sondakika.com

07 Haziran 2011

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR