Güneş Panellerinde Kuantum Teknolojisi

Gezegenimizi mahveden fosil yakıtlardan kurtulmanın yolu yenilenebilir enerji kaynaklarında yatıyor. Bu kaynaklar içerisinde de güneş enerjisi dikkate değer yararlar sunuyor.

 

Ancak güneş enerjisinden yararlanmanın önündeki en önemli engel, bu enerjiyi toplamakta kullanılan panellerin son derece pahalı olması. Ucuz ve esnek güneş enerjisi panelleri üzerindeki çalışmalar ilerledikçe, bu kaynaktan daha verimli ve en önemlisi daha ucuza yararlanmanın önündeki engeller de birer birer kalkıyor.

 

Bu alandaki en son gelişme ise Quantum Dots ya da Türkçe ismiyle Kuantum Noktacıkları teknolojisi oluyor. Bu nano parçacıklar sayesinde ışığı elektriğe dönüştürmek mümkün. Ancak en önemli nokta, bunu son derece ucuza yapmanın mümkün olması. Bu teknoloji sayesinde geniş yüzeyleri ucuza güneş paneli haline getirmek mümkün olacak.

 

Toronto Üniversitesi’ndeki bilim adamlarının çalışmaları tek bir katman parçacık yerine ikinci bir katman ekleyerek daha geniş bir yelpazede ışığı toplamayı mümkün kıldı. Işığın farklı dalgaboylarını daha etkin bir şekilde toplayacak 3. ve 4. katmanların eklenmesiyle birlikte ticari olarak kullanımı karlı hale gelen yüzde 10 verimlilik oranını yakalamayı planlıyorlar. Kullanıma girmesi için gereken süre ise şimdilik 5 yıl olarak hesaplanıyor. (www.technopat.net)

www.gunesdergisi.com

04.07.2011

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR