Güneş enerjisi ile çalışan aracı inceledi

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Avustralya`da yapılacak dünyanın en önemli güneş arabaları yarışında Türkiye`yi temsil edecek güneş enerjisi ile çalışan Socrat`ı (Solar Car Racing Team) inceledi.

 

İstanbul Üniversitesi öğrencilerinin geliştirdiği araç, AK Parti Genel Merkezi önüne gelerek, önce basın mensuplarına araç hakkında bilgi verdiler. Bir süre sonra da Başbakan Erdoğan, makamından inerek, parti otoparkındaki Socrat`ı inceledi ve projeyi yürüten öğrencilerden bilgi aldı.

   

Aracın pilotluğunu yapan İstanbul üniversitesi Mühendislik öğrencisi Serdar Zurnacı`dan bilgi alırken Başbakan Erdoğan, görüntü almak isteyen gazetecileri de araca zarar vermemeleri konusunda uyardı.

   

Başbakan Erdoğan, Zurnacı`ya araca nasıl sığdığını, aracı nasıl kullandığını sordu. Bilgiler alan Başbakan Erdoğan, kendisinin aracı kullanmak isteyip istemediğin sorulması üzerine, kokpitin küçük olduğunu belirterek, sığmayacağını söyledi.

    

-Formula-1-

Aracın nasıl çalıştığına yönelik teknik bilgiler de alan Başbakan Erdoğan, sözü İstanbul`un FIA yönetimi tarafından bu yılki Formula-1 yarış takviminden çıkarılmasına getirdi.

   

Erdoğan, şöyle konuştu:

``Biz, Formula ile anlaşamıyoruz. Ben arkadaşlara dedim ki `biz artık formulayı kendimiz işleteceğiz`...

   

Bunların (güneş arabaları) yarışını orada yapalım. Oranın harcamasını her şeyini biz yaptık üstüne bir de para veriyoruz. Kalktı bu adamlar bizden bu sene 25 milyon dolar istediler. Tüm gelirler onlara ait bir de üstüne para vereceğiz. Biz dedik, `Yok arkadaş biz vazgeçtik`. Hiç para vermeden yapacaklarsa gelsin yapsınlar. Biz parayla yapmıyoruz. Biz burayı artık kendi özel etkinliklerimiz için kullanacağız. Bu tür yarışlar için de kullanabiliriz. Özel etkinliklerimiz için kullanacağız. Oto GP’leri biz yapabiliriz. Ülke içinde de uluslararası da yaparız.``

   

Başbakan Erdoğan`ın, aracın iç bölümlerini görmek istemesi üzerine de Socrat ekibi, aracın güney panellerinin bulunduğu üst bölümünü söktü.

   

Gazetecilere açıklamalarda da bulunan Başbakan Erdoğan, her şeyden önce gençlerin bu başarılı çalışmalarını taktirle karşıladığını bildirdi.

   

Erdoğan, şöyle konuştu:

``Üstelik üç yıldır da TÜBİTAK`ın organizasyonlarında hep birinciliği almışlar, ondan dolayı da tebrik ediyorum ama tabi aldıkları ödüller düşük. Tabii bu ödülü bir TÜBİTAK ile görüşüp arttırmak lazım. 15 bin TL veriyorlarmış. Ama TÜBİTAK`a bizim kendilerine vermiş olduğumuz bir destek var.``

   

AR-GE çalışmalarına yönelik TÜBİTAK`A verilen çok ciddi paylar olduğunu belirten Başbakan Erdoğan, Zurnacı`ya kendilerine bu desteklerden verilip verilmediğini sordu.

   

Zurnacı da Erdoğan`a, ``40 üniversite bu işi yaptığı için bizi aralarında ayırıp veremiyorlar`` yanıtını verdi.

   

Başbakan Erdoğan, Avustralya`da yapılacak yarışlara katılımın maliyetini sorması üzerene de bunun 175 bin TL`yi bulduğunun ifade edilmesi üzerine ekibe 200 bin TL destek verileceğini bildirdi.

   

Başbakan Erdoğan, daha sonra aracın üzerine bugünün tarihini yazarak imzasını attı.

   

Astay Gayrimenkul’ün desteğiyle gideceği ``World Solar Challenge 2011”de, dünyanın önde gelen 30 üniversitesinin güneş aracıyla yarışacak İstanbul Üniversitesi Socrat Ekibi, test sürüşünü, İstanbul-Ankara arasında gerçekleştirdi. (Anadolu Ajansı) 07.09.2011

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR