2011’de yeni kapasitenin dörtte biri rüzgardan geldi

2011 yılında Avrupa Birliği’nde hayata geçirilen rüzgar enerjisi kapasitesi 93,957 MW’a ulaştı. Avrupa Rüzgar Enerjisi Birliği’nin verilerine göre bu rakam, AB’nin elektriğinin yüzde 6.3’üne denk geliyor.

 

Avrupa Rüzgar Enerjisi Birliği (EWEA) son 17 yılda (1995-2011) rüzgar sektörünün yıllık büyümesinin ortalama yüzde 15.6 olarak gerçekleştiğini ifade etti. 2011 yılında yeni hayata geçirilen kapasitenin yüzde 21.4’ü rüzgardan geldi. EWEA Politikalar Direktörü Justin Wilkes “Avrupa’da yaşanmakta olan ekonomik krize karşın rüzgar sektörü, yeni kapasitede oldukça sağlam seviyelerde ilerleme gösteriyor. Ancak AB’nin uzun vadeli hedeflerine ulaşabilmek için önümüzdeki yıllarda yeniden güçlü bir büyümeye ihtiyacımız var. Avrupa hükümetleri tarafından yatırımcılara yenilenebilir enerjinin istikrarlı bir şekilde destekleneceğine ve 2030 yenilenebilir hedefinin ön sıralarda yer aldığına dair pozitif sinyaller verilmeli” dedi.

 

Karada gerçekleştirilen rüzgar yatırımlarında Almanya, İsveç’te, offshoreda İngiltere’deki büyüme devam ediyor. Bununla birlikte Romanya gibi gelişmekte olan pazarlardaki yatırımlar, Fransa ve İspanya gibi olgun Pazar yaşanmakta olan gerilemeyi dengeliyor.

 

Toplamda Almanya, Avrupa Birliği ülkeleri içerisinde en büyük kapasiteye sahip ülke olma özelliğini sürdürüyor. Onu İspanya, Fransa, İtalya ve İngiltere takip ediyor. EWEA’nın rakamlarına göre, 2011 diğer yıllara göre en fazla yenilenebilir enerji kapasitesinin hayata geçirildiği yıl oldu. Geçtiğimiz yılın tamamında AB’nde kurulu kapasite 35,468 MW artarak 895,878 MW, düzeyine ulaştı. Rüzgar enerjisi, payını yüzde 10.5, yenilenebilir kapasitesi yüzde 31.1 artırdı.

(Detaylı bilgi: EWEA Wind Statistics 2011)

www.geleceginenerjisi.com

07 Şubat 2012

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR