YENİLENEBİLİR ENERJİ ÇALIŞMALARI

Hükümet, meclisten oybirliğiyle geçen “yenilenebilir enerji yasası”, çerçevesinde yenilenebilir enerji kaynaklarından elektrik üretimini teşvik ederek fon ve gümrük muafiyeti sağlayacak çalışmalara başladı.

 

Ekonomi ve Enerji Bakanı Sunat Atun, rüzgar enerjisinden 20 Megawatt elektrik üretimi için bu ay yap-işlet modeliyle ihale açacaklarını açıkladı.

 

AB Komisyonu’nun Ocak 2007’de hazırladığı yeni “Enerji-İklim Değişikliği Paketi”nde 2020 itibarıyla toplam enerji tüketiminin yüzde 20’sini yenilenebilir enerjilerin oluşturması hedefi bulunuyor.

 

Bu hedef doğrultusunda ülkemizde de çalışmalar yapılıyor.

 

Cumhuriyet Meclisi’nin 26 Eylül tarihli toplantısında oybirliğiyle kabul edilen “Yenilenebilir Enerji Yasası”yla, elektrik veya ısı üretiminde ALTERNATİF kaynaklardan daha fazla yararlanılması amaçlanıyor.

 

Yasa konusunda TAK’a açıklama yapan Ekonomi ve Enerji Bakanı Sunat Atun, dünyada uzun yıllardır enerji üretimi için kullanılan katı yakıt türelerinin tükenmekte olduğunu ve ciddi çevre kirliliğine yol açtığını belirtirken, yenilenebilir enerji kaynaklarının ise doğanın geliştirdiği, tükenmeyen kaynaklar olduğuna işaret etti.

 

Elektrik üretiminde çeşitliliğin önem taşıdığını, çünkü fiyat ve arz risklerine karşı sistemleri koruduğunu kaydeden Atun, “Bizde tek bir enerji üretim sistemi vardır, fosil yakıt türü olan fuel oil kullanılarak makineler enerji üretmektedir. Bu yasayla birlikte ülkemizde güneş enerjisi ve rüzgar enerjisi kullanılarak elektrik üretilebilecektir” dedi.

 

Atun, bu ay içinde rüzgar enerjisinden 20 megawatt dolayında elektrik üretimi için yap-işlet modeliyle, alım garantisi olan, vadeli sözleşmeli bir ihale açacaklarını ifade ederek, ihalenin 3 ay içinde tamamlanarak projenin hayata geçmesini hedeflediklerini vurguladı.

 

Yasada öngörülen tüzüklerle, evlerinin çatılarında da güneş enerjisi panelleri kurularak elektrik üretilebileceğini kaydeden Sunat Atun, ihtiyaç fazlası elektriğin de şebekeye aktarılarak satılabileceğini söyledi.

 

Politikalar üretilirken bugün kadar yarını da planlamak gerektiğini vurgulayan Atun, “Çocuklarımıza hem sürdürülebilir bir enerji sistemi, hem de sürdürülebilir çevre bırakmak en büyük görevimizdir” dedi.

 

Sunat Atun, güneş enerjisinden elektrik üretimine yönelik çalışmaların ise 2012 yılında yapılacağını belirterek evlerinde güneş enerjisiyle elektrik üretmek isteyenler için faiz destekli kredi programını hayata geçireceklerini açıkladı.

 

Elektrik Mühendisleri Odası Başkanı Mustafa Aksoy da yasanın, yatırımcıların önünü açacağını; güneş, rüzgar ve atıklardan elektrik üretimini teşvik edeceğini belirtti.

 

Aksoy, vatandaşların da kendi üretimlerini yapması ve üretecekleri enerjiyi sisteme verip alabilmesi için tüzükler hazırlanacağını anlattı.

 

KKTC’de AB finansmanıyla bir süre önce KIB-TEK tarafından Serhatköy yakınlarında kurulan güneş enerjisi sistemiyle 1.25 megawatt enerji sağlandığını söyleyen Aksoy, yeni yasayla esas amacın özel sektörün önünü açmak olduğunu vurguladı.

 

Aksoy, yasanın öngördüğü kurulun oluşmasından sonra tüzüklerin hazırlanmasını beklediklerini söyledi ve kurulun, Yatırım Geliştirme Ajansı ile sıkı işbirliği içinde çalışması gerektiğini çünkü yatırımcıların başvuru yerinin YAGA olduğunu kaydetti.

www.brtk.net

02.10.2011

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR