Enerji Bakanları: Enerji verimliliği ülke politikalarında önemli bir faktör olmalı

 

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız ve beraberindeki heyet Brüksel’de gerçekleştirilen Avrupa Birliği Enerji Bakanları Gayri Resmi Toplantısına katıldı.

 

Toplantıda tüketicilerin piyasadaki durumlarının güçlenmesi ve bilinçlendirilmesi gerektiği vurgulanarak, yenilenebilir enerji kullanımının giderek arttığına, enerji verimliliğinin ülke politikalarında önemli bir faktör olmasının zorunluluk arz ettiğine dikkat çekildi.

 

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’ndan yapılan yazılı açıklamaya göre, Bakan Yıldız ve beraberindeki heyet 6-7 Eylül’de Brüksel’de gerçekleştirilen Avrupa Birliği Enerji Bakanları Gayri Resmi Toplantısına katıldı. Toplantının temel gündemi enerji politikalarının tüketici dostu hale getirilmesi, bireylerin enerjiye ekonomik erişiminin sağlanması, tüketicinin korunması, Avrupa’da modern ve güvenilir bir enerji ağının tesisi olarak belirtildi. Oturumda, tüketicilerin piyasadaki durumlarının güçlenmesi ve bilinçlendirilmesi gerektiği, yenilenebilir enerji kullanımının giderek arttığı, enerji verimliliğinin ülke politikalarında önemli bir faktör olmasının zorunluluk arz ettiği ifade edildi. Ancak önemli bir alt yapı yatırımı ihtiyacının doğduğu da vurgulandı.

 

AVRUPA YATIRIM BANKASI İLE ENERJİ ALANINDA İŞBİRLİĞİNİ ARTIRMAYI ARZULUYORUZ

Bakan Yıldız, Avrupa Yatırım Bankası Başkanı Philippe Maystadt ile gerçekleştirdiği ikili görüşmede, Avrupa Yatırım Bankası’nın başta enerji olmak üzere Türkiye’deki projelere verdiği destekten duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Yıldız, Avrupa Yatırım Bankası ile özellikle enerji alanında işbirliğini artırmayı arzuladığını, Türkiye’de 4 yıl içinde 20 milyar dolar tutarında yenilenebilir enerji lisansının gerçekleştirileceğini, bu projenin gerçekleştirilmesine Avrupa Yatırım Bankası’nın önemli bir katkıda bulunabileceğini belirtti. Yıldız, AYB, Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası ve Dünya Bankası Uluslar arası Finans Kuruluşu ile Nabucoo Uluslararası Şirketi arasında imzalanan ve nihai olarak 4 milyar euroluk kredi imkanı getiren niyet mektubunun projeye önemli bir katkı sağlayacağını ifade etti.

 

ENERJİ FASLININ MÜZAKERELERE AÇILMASINDA TEKNİK BİR ENGEL YOK

Bakan Yıldız, Avrupa Komisyonu Günther Oettinger ile görüşmesinde enerji faslının müzakerelere açılması açısından teknik bir engelin bulunmadığını, sektörde liberalizasyonun birçok Avrupa ülkesinden daha ileri seviyede olduğunu kaydetti. Oettinger ise Nabucoo Projesi’nin desteklendiğini, Komisyon olarak kaynak ve ülke çeşitlendirmesini amaçladıklarını belirtti.

 

Bakan Yıldız ayrıca toplantı kapsamında  Nabucco Genel Müdürü Mitchek, Nabucco Yönetim Kurulu Başkanı OMV Gas CEO’su Werner Auli, Macaristan Kalkınma Bakanı Tamas Fellegi, Belçika Enerji ve İklim Bakanı Paul Magnette ve Bulgaristan Bakan Yardımcısı ile ikili görüşmelerde bulundu. www.milliyet.com.tr / 07.09.2010

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR