350 yeni santral kurulacak

Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu (UAEK) Başkanı Yukiya Amano, nükleer enerjinin dünyada önemli enerji kaynakları arasında olmaya devam edeceğini söyledi.

  

Kazakistan`ın başkenti Astana`da düzenlenen ``Nükleer Silahsız Bir Dünya`` konulu sempozyuma katılan UAEK Başkanı Amano, forum açılışının ardından düzenlenen basın toplantısında, nükleer enerjinin dünyada kabul edilen bir enerji kaynağı olduğunu, bunun da uzunca bir süre bu şekilde devam edeceğini bildirdi.

  

Nükleer enerjinin barışçı amaçlarla kullanılmasından hiç kimsenin endişeye kapılmaması gerektiğini ifade eden Amano, yakın gelecekte dünyada 350 yeni nükleer enerji santrali inşa edileceğini vurguladı.

  

Belarus`ta nükleer inşa edilmesi için çalışmalar yapıldığı, bunun nasıl karşıladıklarına ilişkin bir soru üzerine Amano, ``UAEK`nin herhangi bir ülkenin kararına müdahale hakkı ve yetkisi yoktur. Her ülke kendi kararını kendisi verir. Eğer Belarus, bir nükleer santral inşa etmeye karar verirse, biz de kendilerine bunun güvenliği ve istikrarlı çalışması için destek verebiliriz`` diye konuştu.

  

Amano, Japonya`da bir nükleer reaktörde meydana gelen patlamaya rağmen pek çok ülkenin nükleer enerjiden vazgeçmediğini, bazı ülkelerin bu konudan vazgeçerken, bir çok ülkenin nükleer enerji ile ilgili çalışmalarına devam ettiğini belirterek, ``Yakın zamanda dünyada 350 yeni nükleer santral inşa edilecek. 150`ye yakın nükleer santral de yenilenecek. Bu gösteriyor ki nükleer enerji önemli bir enerji ALTERNATİFİ olmaya devam edecektir`` dedi.

  

Kazakistan`ın zengin uranyum yataklarına sahip olduğunu ve bunu satma hakkının olduğunu anlatan Amano, ``Bizim Kazakistan`la iyi bir ilişkimiz var. Nükleer enerjinin barışçı amaçlarla kullanımı için işbirliğimizi güçlendirerek devam ettireceğiz. UAEK bünyesinde kurulacak uranyum bankası için de işbirliği yapacağız. Bundan rahatsız değiliz`` diye konuştu.

www.kibrisgazetesi.com

13.10.2011

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR