Everest`in zirvesine güneşi taşıdılar

Nepal`in başkenti Katmandu`dayım. Everest`e 5 bin 200 metrede yapılan yedi adet solar panelli baz istasyonunu göreceğim. Dünyanın en yüksek 3G istasyonunda bataryalar üç gün kesintisiz elektrik taşıyor, beş günde şarj oluyor. Everest`in zirvesine güneşi taşımak ise en çok dağa turist taşıyan helikopter ve küçük uçak pilotlarını sevindirmiş. "Arama ve kurtarmada daha rahatız" diyorlar.

Sevinen sadece pilotlar mı?

Bu kez Katmandu`ya bir saat uzaklıktaki Kotdada köyündeyiz.

Köylüler, elektrik ve cep telefonuyla iki yıl önce tanışmış, şimdi "Her evde iki cep telefonu var" diye hava atıyor. Suudi Arabistan`a çalışmaya giden yakınlarıyla konuşuyorlarmış.

Mobil iletişim halk üzerinde "uyarıcı" etki yapmış.

Nüfusun yüzde 90`ı okuma yazma bilmiyor ama yaşlı genç hepsi sim kart kuyruğunda. 32 milyon tanrısı olan bu ülkede hiç tartışmasız yeni tanrı sim kart. Telia Sonera`nın sahibi olduğu Nepalcell (Ncell) 40 bin noktada satış yapıyor. Sim kart almak isteyenler, okuma bilmedikleri için mühürle parmak basıyor, evlerini çizerek tarif ediyor.

Teknoloji rüzgârı sim kartla esiyor.

 

***

 

Peki günde 16 saat elektrik kesintisi olan, dünyanın en yoksul ikinci ülkesi Nepal`de TeliaSonera ne yapıyor? Mobil telekom hizmeti veriyor. Nepal`in en büyük yabancı yatırımcısı.

Altyapıya 300 milyon dolar yatırmış.

Üç yıl önce ülkenin ikinci büyük GSM operatörü Mero Mobil`i satın alıp, Nepalcell`e çevirmiş. Ncell, 2010`da ortalama yüzde 105, 2011`de her bir çeyrekte ortalama yüzde 67 büyümüş. 2011`i 280 milyon dolar gelirle kapatacak.

1800 adet baz istasyonu var. 38 adet olan solar baz istasyonu sayısı 2012`de 91`e çıkacak.

Üzerinde çalışılan güneş panelli yeşil baz istasyonlarından verim alınırsa, dünyaya yeşil enerjili baz istasyonu inovasyonu sunulacak. 30 milyon nüfusu olduğu tahmin edilen Nepal`de, 14 milyon cep telefonu abonesi var.

Ncell, 6.8 milyon aboneyle pazar lideri, Nepal Telekom`u geride bırakmış.

6.8 milyon abonenin 500 bini ise 3G kullanıyor! Avrupalı ve ABD`li seçkinlerin "huzur" ülkesi diye tanımladığı Nepal`de nüfusun üçte ikisi yoksulluk sınırının altında yaşıyor.

İş, üretim yok ama cep telefonu kapış kapış gidiyor!.. Meliha OKUR

www.sabah.com.tr

20 Aralık 2012

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR