Suntech CEO’su Dr. Zhengrong Shi: Beş yıl içinde solar enerjinin devlet teşviğine ihtiyacı kalmayacak.

 

80 ülkeye solar panel satan Suntech, dünyanın en büyük solar enerji şirketi konumunda. 2011 yılında 3.1 milyar dolar satış gerçekleştiren Suntech, 2012’de satışlarını bir önceki yıla oranla yüzde 7 artırmayı hedefliyor.

 

Sektörde çok sayıda engel mevcut. Özellikle de fiyatlardaki düşüş. ABD Ticaret Odası son olarak, Çinli solar panel üreticilerini dampingle suçladı. Dr.Shi yine de umutlu ve solar sektörü için sağlıklı bir gelecek öngörüyor.

 

Geçtiğimiz günlerde Fortune Dergisi’nde söyleşisi yer alan Dr. Shİ’nin görüşleri şöyle:

 

· 2001 yılında solar enerjide fiyatlar 6 dolar/watt idi. Bugün ise 1 dolar/watt. Solar panel fiyatlarındaki düşüş yılda yüzde 5 ila 10 arasında yavaşlayacak. Bunu bir sünger gibi düşünebilirsiniz. Çok fazla su emildi. Küresel PV sanayi geçtiğimiz sene yüzde 30 oranında büyüdü. Bu yıl ise yüzde 20 yavaşlama olacak. Euro bölgesinde yaşanan zorluklar yüzünden, en büyük pazarlardan biri olan Almanya’daki satışlar da yavaşlıyor.

 

· Çinli şirketlerin fiyatları düşürerek ABD’li şirketleri zora soktuğunu söylemek haksızlık olur. Çin’de de iflas eden çok sayıda solar panel şirketi var. Devlet teşviklerine bakacak olursak, hiçbir zaman ABD’li Solyndra’nın iflastan kurtulmak için aldığı 528 milyon dolar gibi büyük bir yardım almadık.

 

· Fukushima felaketinden sonra, Japonya nükleer reaktörlerinin büyük bir bölümünü kapattı ve yenilenebilir enerjilere yöneleceğini ifade etti. Bugüne kadar Çin Japonya’ya solar panel ihraç ediyordu. Fakat Çin artık iç tüketime öncelik veriyor. Piyasa gerçekten büyüyor ve küresel piyasanın da büyümesine yok açacak. Çin bu yıl yaklaşık 4-5 GW kurulum gerçekleştirmeyi planlıyor. Bu iki yıl önce yaşanan büyümenin on katına denk geliyor.

 

· Solar enerji bugün küresel enerji pazarının sadece yüzde 1’ini temsil ediyor. Tüm pazarlarda fiyat rekabetine sahibiz. Beş yıl içinde solar enerjinin devlet teşviğine ihtiyacı kalmayacak ve büyüme hız kazanacak. 2050’de elektriğimizin yüzde 25’ini solar enerjiden elde edeceğiz.

www.geleceginenerjisi.com

Şubat 2012

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR