Adalar’da Elektrikli Faytonlar Hizmete Giriyor

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Adalar’da faytonların çevre kirliliği yarattığı ve yaşama olumsuz katkısı bulunduğunu öne sürerek Ulaşım Koordinasyon Merkezi faytonlara sınırlama getiriyor.

 

Büyükşehir Belediyesi 86 Faytonu kamulaştırıp yerlerine 40 adet elektrikli faytonu hizmete sokacak. Karar İstanbul Esnaf ve Sanatkarlar Odası’na iletildi. Adalar’da toplam 277 fayton bulunuyor.

 

Adaların simgesi olan faytonlar ulaşım ve Adalar’a gelen yerli ve yabancı ziyaretçilerin gezmek için en ideal araç.

 

Faytonlar özellikle yazın hafta sonlarında Adalar’a gelen turistlere yeterli olmuyor. Bir kaç saati bulan uzun kuyruklar sonucunda faytona binilebiliyor. Ayrıca atların dışkıları ada sokaklarında çevre kirliğine ve kokuya yol açması nedeniyle de çok şikayet alınıyor.

 

Fayton sürücülerinin de müşterilerine karşı kibar olamayan davranışları da ayrıca şikayet konusuydu. Adalılar elektrikli faytona çevre kirliğini önleme ve yokuş olan yerlere gidebilme özelliğinden dolayı daha sıcak bakabiliyorlar. Fakat ayrıca atlı faytonunda önemini ve güzelliğin çok iyi biliyorlar.

 

Atlı faytonların adanın daha uzak kesimi olan Lunapark Meydanı’ndan gelen ziyaretçileri büyük tur ve küçük tur yaparak adayı gezdirmelerini istiyorlar.

 

Büyükada’da 86’dan Fazla Fayton Kamulaştırılacak

Ulaşım Koordinasyon Merkezi Toplu Ulaşım Hizmetler Müdürlüğü’nün hazırladığı raporda faytonlar için şu görüşler yer alıyor.

 

“Büyükada’da fayton saysının fazla olması nedeniyle At Meydanın’da Faytonlar düzensiz şekilde bekliyor.

 

Fayton taşımacılığı turistik ve nostaljik bir faaliyet olması gerekirken, ALTERNATİF toplu ulaşım aracı olarak kullanılıyor. Faytonlar yayalar ve Bisikletler için de tehlike. Atların beslenmesi ve bakımı da içler acısı.

 

Yoğun kullanım ve yüksek ücretler nedeniyle ada halkı ulaşım talepleri yeterince karşılanamıyor.” Tüm bu raporun ışığında UKOME Büyükada’da kayıtlı 226 faytondan 86’sını kamulaştıracak.

 

Onun yerine 40 akülü fayton devreye girecek. Uzun vadede elektrikli faytonlar yaygınlaştırılması gündemde…

www.limitsizenerji.com

19.03.2012

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR