Rüzgar enerjisi geliyor

Bakan Atun, Elektrik Mühendisleri Odası’na yazda ihaleye çıkacaklarını söyledi.

 

Ekonomi ve Enerji Bakanı Sunat Atun, yaz aylarında rüzgar enerjisiyle elektrik üretimi konusunda ihaleye çıkılacağını bildirdi.

 

Osman Eminel başkalığındaki Kıbrıs Türk Elektrik Mühendisleri Odası’nın yeni yönetim kurulunu kabul eden Atun ayrıca, elektrik üretiminde güneş enerjisinin kullanımının serbest üretici noktasında teşvik etmeye yönelik düzenleme yapma yönüne gidileceğini kaydetti.

 

Sunat Atun, yenilenebilir enerji konusunda 2 yıldır yoğun uğraş verildiğini, bu konuda meclise gönderilen yasanın tüzüklerinin hazırlanmasına yönelik çalışmanın beş aydan beri devam ettiğini söyledi.

 

Atun, tüzüklerin hazırlanmasında Elektrik Mühendisleri Odası’nın katkısını beklediklerini odanın görüşünün önemli olduğunu kaydetti.

 

Sunat Atun, ülkede üretilen elektrik enerjisi kaynaklarının neredeyse yüzde yüzünün katı yakıtla üretildiğini hatırlatarak, bu durumun ekonomiyi riske attığını, akaryakıt fiyatlarında son üç buçuk yıldır düzenli artış olduğuna dikkat çekti.

 

“Akaryakıtta düzenli fiyat artışı ekonomimizi, tüketimimizi ve insanlarımızın da alım gücünü ve haliyle elektrik fiyatlarını da olumsuz etkiliyor” diyen Atun, elektrik üretiminde kullanılan fuel-oil fiyatındaki artışa karşın, üretilen elektriğin maliyetin altında satılması durumuyla karşı karşıya kalındığını söyledi.

 

KIB-TEK’in görev zararı

Sunat Atun, üretim maliyetinin altında satılan elektrik nedeniyle Kıbrıs Türk Elektrik Kurumu’nun “görev zararı” yaptığına işaret ederek, vatandaş ve ekonominin daha da olumsuz etkilenmemesi için bu durumun karşısına geçilmesinin zorunluluk olduğunu kaydetti.

 

Atun, yaz aylarında rüzgar enerjisiyle elektrik üretimi konusunda ihaleye çıkılması; güneş enerjisinde ise teşvik yoluna gidilmesinin sisteme olumlu katkısı olacağını belirterek, “Bu durum, hane halkının üretmiş olduğu enerjinin kullanım fazlasını şebekeye satmasına imkan verecektir” dedi.

 

Sunat Atun, bütün bu çalışmaların yapılabilmesi ve gerekli teşvikin yapılabilmesi amacıyla 2 milyon TL kaynak yaratıldığını söyledi.

 

EMO Başkanı Osman Eminel ise yaptığı konuşmada, amaçlarının Bakanlıkla yapılabilecek ortak çalışmalarla ilgili olarak görüş alışverişinde bulunmak olduğunu söyledi.

 

Eminel, Yenilenebilir Enerji Ve Enerji Verimliliği Yasası’nın gurur duydukları bir yasa olduğunu belirterek, yasanın tüzüklerine katkı koymada üzerlerine düşen görevi yapacaklarını kaydetti.

www.kibrisgazetesi.com

03.05.2012

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR