Biyogaz tesisi kurdular, mutfak tüpü masrafından kurtuldular

Sakarya`nın Kaynarca ilçesinde geçimini hayvancılıkla sağlayan bir aile, ahırlarına, 10 büyükbaş hayvanın gübresi kullanılarak kurulan biyogaz tesisi sayesinde mutfak tüpü derdinden kurtuldu. 1,5 yıl önce kurulan ev tipi tesis, sağladığı tasarrufla kendi masrafını çıkardı. Pek çok çiftçi ve işletme sahibi, tasarruf sağlayan tesisin kurulumu için talepte bulundu.

 

Enerji fiyatlarındaki artış ALTERNATİF enerji kaynaklarına olan ihtiyacı ön plana çıkartıyor. Kaynarca Kaymakamlığı, Sakarya Üniversitesi (SAÜ) Kaynarca Seyfettin Selim Meslek Yüksekokulu Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Ömer Hulusi Dede ve SAÜ Çevre Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Saim Özdemir tarafından Kayacık Topçu köyünde Salih Özdemir`in ahırına biyogaz tesisi kuruldu. Tesis, her ay bir mutfak tüpü kullanan aileye yıllık 800 lira civarında bir tasarruf sağladı. Çiftlik sahibinin eşi Nurşen Özdemir, hayvan gübresinden elde ettikleri biyogazı ocakta yaz kış kesintisiz kullandıklarını söyledi. Tesisin hiçbir zahmetinin bulunmadığını anlatan Özdemir, "Tesis kurulmadan önce ayda en az bir tüp harcıyorduk. Bu idare ediyor bizi. Tüpe para vermiyoruz. Tüpten yaptığımız tasarrufla tesisin parası çıktı. Çok güzel bir şey, masrafsız. Kendimiz üretebiliyoruz gazı. Herkese öneriyorum. Ahırı olan herkes yapabilir." diye konuştu.

 

İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Ali Ulvi Özerdem, tesisle ilgili yoğun talep aldıklarını belirtti. İlçenin hayvancılık bakımından önemli bir kapasiteye sahip olduğunu vurgulayan Özerdem, şunları söyledi: "Tesisimiz oldukça faydalı bir şekilde işlemeye devam ediyor. Sistemin birçok faydası var. Günümüzün en önemli problemi olan enerji konusunda kazanç sağlıyor. Bunun yanında atık probleminin de çözülmesi noktasında oldukça yararlı. Kesinlikle tüp parası ödemiyorlar. Vatandaş hayvanından elde ettiği gübreyle hanesine bir katkı sağlamış oluyor. Tesisin kurulduğu yerdeki çiftçimiz de memnun. Bu memnuniyetin diğer çiftçilerimiz ve işletme sahipleri tarafından da görülmesi sonucunda oldukça fazla talep geliyor."

 

"HAYVANIN ETİNDEN, SÜTÜNDEN VE BİYOGAZINDAN YARARLANILIYOR"

 

Özdemir ailesinin ahırındaki tesisin projesini yürüten Yrd. Doç. Dr. Ömer Hulusi Dede, yaptıkları örnek tesisin küçük ahırı olan çiftçiler için düşünüldüğünü ifade etti. 10 büyükbaş hayvanın tesisin işletilmesi için yeterli olduğunu dile getiren Dede, "Gaz depolaması evin günlük ihtiyacını karşılayacak şekilde ayarlandı. Bir ayda tamamlanan tesiste sürekli bir gaz çıkışı var. Kesinti yaşanmıyor. Türkiye`deki biyogaz çalışmalarının en önemli problemi uzun süre gitmemesiydi. Bizim sistemimiz 1,5 yıldır aktif bir şekilde çalışıyor. En sevindirici kısmı bu. Ülkemizdeki tüp gaz fiyatlarını düşünecek olursak sistem kendini amorti etti. Hayvansal atıkların değerlendirilmesi açısından da çok önemli. Hayvanın etinden, sütünden ve biyogazından yararlanılıyor." dedi.

 

Tesis, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi`ne de örnek oldu. Köylerde hayvancılıkla uğraşan ailelerin biyogaz tesisi kurmaya teşvik edilmesi amacıyla çalışma yürüten belediye, her ilçede bir adet olmak üzere 11 adet örnek tesis kurmayı planlıyor. CİHAN

www.haber3.com

07.05.2012

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR