Güneş ve rüzgar enerjisine yönelik çalışmalar başlıyor

Ekonomi ve Enerji Bakanı Sunat Atun, KKTC`nin yenilenebilir enerjide ``yeni bir sayfa`` açtığını belirterek, ``Açılan sayfa ile yenilenebilir enerji kaynaklarından faydalanma sürecine de girmiş olacağız. Şu anda yasamız meclisten geçerek kanun haline gelmiş durumda. İkincil mevzuat dediğimiz tüzüklerimiz de hemen hemen hazır. 1-2 ay içerisinde hem güneş enerjisinde uygulamalara başlayacağız hem de rüzgara yönelik olarak yap-işlet modeliyle ihale yapılacak`` dedi.

 

KKTC’nin enerji politikalarına ilişkin AA muhabirine bilgi veren Atun, Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) ile yapılan sözleşme sonucunda Nisan ayı sonu itibariyle sondaj çalışmalarının başladığını hatırlatarak, TPAO`nun 3 ile 6 ay arasında öngördüğü bir araştırma süresi bulunduğunu söyledi.

 

Süre sonunda yaklaşık bin metreye inilip, muhtemel kaynaklara erişmenin hedeflendiğini anlatan Atun, ``Gaz veya petrol bulunabilir de, bulunmayabilir de. Bulunduğu takdirde nasıl çıkarılacağına karar verilecek. Bulunmadığı takdirde, elde edilecek jeolojik bulgular, hangi noktada tekrar arama yapılıp, delme ve çıkarma işlemi yapılacağına ışık tutacak. 3 ila 6 aya kadar elimizde net sonuçlar olur`` diye konuştu.

 

Atun, Akdeniz`de rezerv olduğunun ve Kıbrıs adasının rezervlerin olduğu bölgede yer aldığının bilindiğini dile getirerek, arzulanan derinliklere inildiği zaman, ne yapılacağının daha da netlik kazacağını dile getirdi.

 

KKTC`nin petrol ve ürünlerinin tam ithalatçısı konumunda bulunduğunu anımsatan Atun, gaz veya petrol bulunmasının özellikle milli gelirin artışına önemli katkı sağlayacağına işaret etti.

 

Atun, ``Güney Kıbrıs`ın bölgede kendi başına gaz araştırmalarında bulunduğunu ve bunu değerlendirmek adına bölgesel işbirliğine tereddütsüz ihtiyaç olduğunu göz önünde bulundurursak, KKTC`nin gerek Güney Kıbrıs`ın gerekse bölge coğrafyasındaki diğer ülkelerin enerji çözümlerine ilişkin önemli bir köprü olabileceğine ve bu potansiyele sahip olduğuna inanıyorum`` şeklinde konuştu.

 

TÜKETİMİN YÜZDE 20`SİNİ YENİLENEBİLİR ENERJİDEN KARŞILAMA HEDEFİ

KKTC`nin yenilenebilir enerji alanında ``yeni bir sayfa`` açtığını belirten Atun, şunları kaydetti:

 

``Bu açılan sayfa ile yenilenebilir enerji kaynaklarından faydalanma sürecine de girmiş olacağız. Şu anda yasamız meclisten geçerek kanun haline gelmiş durumda. İkincil mevzuat dediğimiz tüzüklerimiz de hemen hemen hazır. Bunların da mevzuat halini almasıyla 1-2 ay içerisinde hem güneş enerjisinde uygulamalara başlayacağız hem de rüzgara yönelik olarak yap-işlet modeliyle ihale yapılacak. Burada da amacımız, yine dışa olan enerji bağımlılığını mümkün olduğunca azaltmak, daha çevre uyumlu, çevre dostu sistemleri ülkeye getirmek ve bu vesile ile de yeni iş olanakları ve piyasa meydana getirmek.``

 

Kıbrıs-Türk, Türk-Alman ortaklığı ile projeler hazırlayan yatırımcıların konuya ilgisi olduğuna değinen Atun, özellikle serbest üretici olarak nitelendirilen daha küçük üreticilere, kendi hanesinde 5 kilovata kadar üretim yapacaklara yönelik, maliyetin yüzde 25 hibe olarak verilmesi, kilovatsaat başına yaklaşık 10 Avro civarında teşvik verilmesini planladıklarını belirtti.

 

``Gerek gaz ve petrol araştırmaları gerekse yenilenebilir enerji yönüyle, enerji konusunda yoğun bir döneme giriyoruz`` diyen Atun, gelecek 2 yıllık hedeflerini ise, ``kurulu gücün yüzde 10`unu ve tüketimin yüzde 20`sini karşılayacak şekilde yenilenebilir enerji kaynaklarından faydalanmak`` şeklinde açıkladı.

 

``ERCAN HAVAALANI`NA CİDDİ YATIRIM BEKLİYORUZ``

KKTC`nin yıllık 250 milyon litre düzeyinde akaryakıt ithalatı yaptığını aktaran Atun, yenilenebilir enerji ile yeni iş alanlarının oluşacağına da dikkati çekti.

 

KKTC`de güneş enerjisinden faydalanarak su ısıtma sistemi kullanımının yaygınlığına ve bunun kendi başına bir sektör oluşturduğuna değinen Atun, ``Aynısının güneş enerjisinde, enerji üretimine yönelik güneş panellerinin kullanımında da oluşacağına inanıyorum`` dedi.

 

Atun, rüzgar enerjisi alanında 20-25 milyon Avroluk, güneş enerjisi alanında bireysel serbest üreticiler için ilk yıl 3-4 milyon liralık, endüstriyel bağlamda yaklaşık 5 milyon Avroluk güneş paneli yatırımı olabileceği tahmininde de bulundu.

 

Atun, Ercan Devlet Havaalanı`nın özelleştirme aşamasında olduğunu anımsatarak, ``Buraya da ciddi yatırım bekliyoruz. 300 milyon lira dolaylarında bir değer oluşacak diye düşünüyorum`` dedi.

 

Telekom sektöründe liberalleşme olacağını belirten Atun, bu alanda da önemli yatırımlar olmasını beklediğini ifade etti.

 

3 MİLYAR AVROLUK BİR TİCARET POTANSİYELİ

Atun, adanın serbest ticarete açılmasının önemine işaret ederek, Doğrudan Ticaret Tüzüğü`nün hayata geçmesini beklediklerini söyledi.

 

Ada üzerinde, güney ve kuzey arasındaki ticaretin AB`nin inisiyatifi olan Yeşil Hat Tüzüğü`nün kapsam ve içeriğinin geliştirilip, malların menşei farkı gözetilmeksizin karşılıklı ticaretin yapılmasını istediklerini ifade eden Atun, ``Karşılıklı ticaret açıldığı takdirde, Güney Kıbrıs, KKTC ve Türkiye`nin serbest ticaret yapabileceği bir ortam içerisinde bana göre ada üzerinde en az 3 milyar Avroluk bir ticaret potansiyeli oluşur`` diye konuştu.

www.kibrispostasi.com

07.06.2012

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR