"Yeni İstanbul”da araç kullanımı yüzde 50 enerji kullanımı yüzde 30 düşecek

 

Yeni İstanbul Projesi`nde görev alan şehir plancısı ve mimar Sidney Rasekh, "Yeni İstanbul"da araç kullanımının yüzde 50, enerji kullanımının yüzde 30 oranında düşürülmesinin hedeflendiğini belirtti.

Rasekh, yeni planlarla ilgili nihai ürünün henüz ortaya konulmadığını ancak bazı fikirlerin netleştiğini söyledi.

 

"Yeni İstanbul" için önerdikleri planın yenilikçi özelliklere sahip olduğunu ancak kamuoyuna yaptıkları açıklamalarda özellikle "Yeni İstanbul`da otomobilleri istemiyoruz" cümlesinin çeviri hatalarından kaynaklanan yanlış anlaşılmalara neden olduğunu ifade eden Rasekh, şunları kaydetti:

 

"Yepyeni bir şehir yaratacağız, tamamen farklı bir kent olacak. Yeni İstanbul`da daha az otomobil kullanılmasını istiyoruz. Yeni İstanbul`da yeşili, sürdürülebilirliği, yenilenebilir enerjiyi teşvik ediyoruz. Deniz kıyısında yol olmayacak. Yollar insanlar içindir, arabalar için değil, en güzel ve en verimli alanlar insanlarındır. Yeni İstanbul, ailelere ait olacak, çocuklara ve yaşlılara ait olacak. En çok sevdiklerimize neden daha az değer vermekteyiz bunu anlamakta güçlük çekmekteyim. Yeni İstanbul en çok sevdiklerimize değer veren ve değer katan bir İstanbul olacaktır. Yeni İstanbul`da araç kullanımının yüzde 50, enerji kullanımının yüzde 30 oranında düşürülmesi amaçlanıyor."

 

Rasekh, Türkiye`de kentsel dönüşüm projelerinin başarıya ulaşacağına inandığını belirterek, "Türkiye`de inanılmaz tecrübede, çok iyi yetişmiş, yurt içi ve dışında çok ciddi ve başarılı projelere imza atmış mimar ve müteahhitler var. Bu önemli bir güç. Türkiye`nin bu potansiyel ve kararlılığını kullanarak kentsel dönüşüm konusunda diğer ülkelere öncü ve örnek olacağına, yardım eden bir konuma geleceğine inanıyorum" dedi.

www.geleceginenerjisi.com

21.06.2012

İstanbul İli Güneş Kaynak Bilgileri GEPA
İstanbul İli Rüzgar Kaynak Bilgileri REPA
BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR