Otopark Binası Güneş Panelleri ile Elektrik Üretiyor

Fransa’nın Strasbourg şehrinde 10 yıl önce inşa edilmiş olan UGC sinemasının otopark binasının güney cephesi yenilendi.

 

20 Aralık 2010’da açılışı yapılan cepheye yeni bir görüntü kazandırılmış olmasının yanı sıra diğer özelliği fotovoltaik tesisatla giydirilmiş ve elektrik üretiyor olması. Otopark binasına yapılan güneş panelleri ile elektrik üretimi projesinin mimarları ise Jacques Meyzaud ve Esra Üçcan.

 

Yapının galvaniz çelikten yapılmış kıvrımlı iskeleti 13 sıra halinde dizilmiş 624 güneş paneli taşıyor (toplamda 450m2 bir alanı kapsıyor).

 

Kıvrımların 44 derece olan eğimi, üst taraflarına yerleştirilmiş güneş panellerinin birbirini gölgede bırakmadan, optimum şekilde güneş enerjisinden yararlanmasını sağlıyor. Kıvrımların alt tarafına yerleştirilmiş ve dışarıdan görünen renkli delikli çelik levhalar, binanın havalanmasını engellemeden, binaya mimari nitelik katıyor.

 

“Olay-duvar” olarak nitelendiren yapının renkleri kırmızı, yeşil ve sarı. Kırmızı güneşin sıcaklığını, kırmızıyı arada bir sarsan yeşil ve sarı renkler ise doğanın ışıldayan eserlerini anlatıyor. Güneş panellerinin koyu rengi ise teknolojik boyutun evrendeki boşluğuna gönderme yapıyor. Proje, bir şehir yapısına, yenilenebilir enerji kaynağı olarak ve estetik düzeyde değer katmıştır.

 

Proje için yapılan yatırım 500.000 Euro civarında olup, 42kW gücündeki fotovoltaik tesisatın yıllık enerji üretimi saatte 48MW olarak hesaplanmıştır.

www.limitsizenerji.com

27.01.2011

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR