Karakollara Güneş Enerjisi

Aydın`ın Kuşadası İlçesi`ndeki Dilek Yarımadası Kalamaki Milli Parkı`ndaki üç jandarma karakolu, güneş enerjisiyle aydınlanacak.

 

Yangın riski nedeniyle elektrik dağıtım hatları bulunmayan Milli Park`taki jandarma karakollarına Güney Ege Kalkınma Ajansı`nın (GEKA) desteğiyle, Aydın İl Özel İdaresi`nce yürütülen projede 3 otonom solar elektrik sistemi kuruldu. Aydın sınırları içerisinde bir ilk olarak gösterilen proje kapsamında, karakolların daha önce jeneratörlerle karşılanan elektrik ihtiyacı, fotovoltaik panellerle güneşten karşılanmaya başlandı.

 

Milli Park içindeki Kavaklı, Dipburun ve Kemaldere jandarma karakollarında güneş enerjisi sistemlerinin hizmete girmesi nedeniyle Kavaklı Karakolu`nda bir tören düzenlendi. Aydın Valisi Ekrem Al, Garnizon Komutanı Tuğgeneral Salih Karakaş, Kuşadası Kaymakamı Mustafa Ayhan, Söke Kaymakamı Mehmet Demirezen, Özel İdare Genel Sekreteri Halil İbrahim Aktemur, çevre belediye başkanları ile davetlilerin katıldığı törende sistem hakkında bilgi verildi.

 

ÖRNEK PROJE

Projeyi yürüten Aydın Özel İdare Sekreteri H. İbrahim Aktemur, şunları söyledi:

"Dilek Yarımadası Milli Parkı`nda doğal yaşama zarar vermemek ve yangın riski nedeniyle elektrik dağıtım şebekesine izin verilmemekte. Karakollarda ise güvenlik açısından elektrik hayati öneme sahip. Bu zamana kadar üç karakolda elektrik ihtiyaçları dizel jeneratörlerle karşılanıyordu. Jeneratörlerin tükettiği mazot, milli parka saldığı zehirli gaz ve gürültü kirliliği büyük bir sorun yaratıyordu. Bunu gözönünde bulundurarak karakollarımızın elektrik ihtiyacını günümüz teknolojisi ile daha çevreci, daha az maliyetli başka bir çözümle gidermek için GEKA`ya Dilek Yarımadası Güneşin Koruması Altında Projesi`ni sunduk. Aldığımız yüzde 66`lık destekle üç karakolumuza 5`er kw`lık fotovoltatik sistem kurduk. Karakollar çevresindeki projektörler LED projektörler ile değiştirildi. Yaklaşık 185 bin liraya mal olan sistem 1.5 yıl gibi kısa sürede yatırım maliyeti geri dönüş yapacak. Aydın ilinde bir ilk olduğu gibi Türkiye`de yenilenebilir enerji kaynaklarına dayalı elektrik üretilmesi alanında örnek projelerden biri."

 

Aydın Valisi Kerem Al da konuşmasında güvenliğin ve refahın sağlandığı yere vatan dendiğine dikkati çekip, "Güvenlik ve refahın simgesi karakollarımızın çevreye zarar vermeden enerji ihtiyacının karşılanması bizi mutlu etti" dedi. (DHA)

www.haberler.com

16.09.2012

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR