Güneşe koşan Çin’de güneş yanığı! 

Son iki yıl içinde, Çinli solar hücre üreticilerinin hisseleri yüzde 50 oranında değer kaybetti. Solar sektöründe fiyatlar gerilerken, üreticilerin geleceği çok parlak görünmüyor.

 

Forbes.com’da yer alan bir habere göre, solar sektör aynı zamanda ülkenin sanayi politikasındaki sınırlamalardan da dertli. Sorun Çinli teknokratların hedeflerini yerine getirememeleri değil. Onlar dünyaya hakim olan bir sektör oluşturmayı başardılar. Solar hücre üreticilerini devlet bankalarından kolay kredi imkanları ile desteklediler. Yaklaşık 18 milyar dolara ulaşan teşvik sağladır. Merkezi ve yerel destekler sayesinde Çinli üreticiler hızla büyüdüler ve bugün küresel solar üretim kapasitesinin yüzde 70’ine sahipler. Fakat bu destek ve devlet müdahalesi, Çin’in toplam tüketiminin 20 katı; küresel tüketimin ise iki katı kadar kapasite fazlası yarattı.

 

Alman SolarWorld ortaklıklarından EU ProSun, Çin’deki teşviklerin yasa dışı olduğu yönünde Avrupa Komisyonu’na şikayette bulundu. ABD de, Çinli üreticilere karşı anti-damping uygulamalarını devreye sokmuş durumda.

 

Uluslararası Ticaret Komisyonu Kasım ayında kararını açıklayacak. Komisyon geçen sene ABD üreticilerinden yana 6-0 oy kullanmıştı.

 

Çinli üreticiler Atlantik’in her iki tarafından da ağır cezalara maruz bırakılıyorlar. Şu an için imalatı başka yerlerde gerçekleştirerek bu cezalardan kurtuluyorlar. ABD’li üreticiler ise bu boşluğu kapatmak amacıyla cezaların daha kapsamlı olması için çabalıyorlar.

www.geleceginenerjisi.com

09.10.2012

 

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR