Almanya`da Hane Halkına Elektrikte Nakil Bedeli De Yüklendi

Almanya`da elektrik şebekesi işleten şirketlerin yenilenebilir enerji katkı payına yaptıkları son zamlarla birlikte elektrik masrafı yılda ortalama 70 euro artan tüketiciler bu kez de "nakil bedeli" şoku yaşıyor.

 

Almanya`da elektrik şebekesi işleten şirketlerin yenilenebilir enerji katkı payına yaptıkları son zamlarla birlikte elektrik masrafı yılda ortalama 70 euro artan tüketiciler bu kez de "nakil bedeli" şoku yaşıyor. İşletmeci şirketlerin enerji nakil bedellerini yüzde 27`ye varan oranda artırması ailelerin bütçesine 30 euro daha masraf ekleyecek. Böylelikle 2013 yılında ortalama bir ailenin elektrik masrafı toplamda 100 euroyu bulan miktarda zam görmüş olacak.

 

Almanya`da elektrik faturalarına yansıyan yenilenebilir enerji katkı payına yapılan zamların yol açtığı şok etkisi geçmeden tüketiciler yeni bir zam dalgasıyla daha karşı karşıya kaldı. Bu kez de elektrik şebekesi işletmecileri 2013 yılından itibaren nakil hatlarından aldıkları bedellere yüzde 27`ye varan oranda zam yapacaklarını duyurdu. Fiyat karşılaştırma portalı Verivox`tan yapılan açıklamada, "Yapılacak zamların yüzde 10 seviyesinde kalması halinde bile, tüketicilerin kilovat başına fazladan 0,5 sent ödemesi gerekecek. Bu da ortalama bir ailenin elektrik harcamalarının yılda en az 30 euro artması anlamına geliyor." ifadelerine yer verildi.

 

Almanya`da tüketicilerin elektrikten alınan çeşitli vergilerin yanı sıra elektrik şebekelerine nakil bedeli de ödemesi gerekiyor. Bu fiyatların seviyesini ise şebeke işletmecileri belirliyor. Federal Enerji ve Su Şebekesi İşletmeleri Birliği`nin (BDEW) rakamlarına göre halen sektörde faaliyet gösteren işletmeci sayısı 900`e ulaşıyor. İşletmecilerin bir sonraki yıl yapacakları zamları ise her yılın 15 Ekim tarihine kadar açıklamış olması gerekiyor. Şebeke işletmecileri yapılacak son zamların sebebi olarak yenilenebilir enerji kaynaklarından sağlanan elektrik miktarının artmasını ve nakil maliyetlerinin yükselmesini gerekçe gösteriyor.

 

2 SENTİ BULMAYAN İLK ZAM, BİR YILDA 70 EURO EDİYOR

Son olarak aralarında Amprion, 50Hertz, TransnetBW ve Tennet`in yer aldığı dört büyük şebeke işletmecisi pazartesi günü yaptıkları açıklama ile elektrikten alınan çevre katkı payını kilovat başına 3,59 sentten 5,30 sente yükselteceklerini duyurmuştu. Sadece bu artış dahi ortalama bir ailenin yılda 70 euro fazladan elektrik faturası ödeyeceği anlamına geliyor.

 

Halen çevre katkı payı olarak yılda ortalama 126 euro ödeyen hanelerden yapılacak kesinti böylelikle 185 euroya yükselmiş olacak. Federal Tüketiciyi Koruma Bakanı Ilse Aigner zamlar hakkında Münchner Merkur Gazetesi`ne yaptığı açıklamada, "Birçok tüketici elektrik giderlerinde sınıra dayanmış durumda. Ancak yapılan zamların faturasını sadece Yenilenebilir Enerji Yasası`na (EEG) kesmek doğru olmaz." diye konuştu. CİHAN

www.haberimport.com

20.10.2012

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR