Amerika`da Rüzgar Enerjisi Tartışması

Rüzgar gücü, sınırsız, temiz enerji üretimi ve küresel ısınmayı yavaşlatma çabalarının çok önemli bir parçası. Rüzgar enerjisi sektörü de dünyada en hızlı büyüyen sektörlerden biri. Ancak rüzgar enerjisinin yayılmasının vahşi hayatı olumsuz etkilediğine dair kanıtlar her geçen gün artıyor. Her yıl, binlerce kuş ve yarasa rüzgar kulelerinin dev pervanelerine takılarak ölüyor. Eylemciler, rüzgar enerjisi sektöründen kaynaklanan bu sorunu çözmek için mahkemeye başvurdu.

 

Amerika’nın Sesi’nden Zulima Palacio’nun haberi

Enerji Bakanlığı’nın tahminlerine göre, 2030 yılı itibariyle sadece Amerika’daki rüzgar türbinlerinin sayısı 100,000’in üzerinde olacak.

 

John Anderson Amerika Rüzgar Enerjisi Derneği’nin program direktörü.

 

“Zaman geçtikçe, rüzgar enerjisinin eski enerji santrallerinin yerini alacağını düşünüyorum. Ancak rüzgar enerjisi tesisleri kurulabilecek yeni alanlar da keşfediyoruz.”

 

 California ve Batı Virginia’daki rüzgar enerjisi üreticileri çevreci gruplar tarafından mahkemeye verilmiş. Her yıl rüzgar türbinlerinden dolayı ölen yüzbinlerce kuş ve yarasa olduğunu ileri sürenlerin sayısı artıyor. Yarasalar ve göçebe kuşlar, özellikle gece uçarken türbinlere takılıyor.

 

Kelly Fuller, Amerika Kuşları Koruma Derneği’nde çalışıyor.

 

“2009 yılında, Balık ve Vahşi Yaşam Dairesi bir yıl içinde 440,000 kuşun rüzgar türbinlerinden dolayı öldüğünü açıkladı. Bu tahmin, rüzgar enerjisi sektöründeki büyümeden önceydi.”

 

Batı Virginia eyaleti göçmen kuşlar için bir koridor. Bu eyalet aynı zamanda Beyaz Burun hastalığından dolayı sayıları azalmaya başlayan yarasa türü için de önemli bir yaşam alanı. Bazı kuş türlerinin soyu da bu hastalık yüzünden tükenmenin eşiğine gelmişti. Şimdiyse başka bir tehditle karşı karşıyalar.

 

Judy Rodd, Batı Virginia’daki Friends of Blackwater isimli derneğin direktörü. Rodd, rüzgar türbinlerine yakın bu mağaranın kış uykusuna yatan binlerce yarasıyı barındırdığını söylüyor.

 

“İlk yıl, 430 yarasa ve 50 kuş ölüsü bulundu. Bu rakamları inceleyen Boston Üniversitesi’nden uzman doktor Tom Kunz, 430 ölü yarasanın gerçekte bir yıl içinde 10,000 yarasanın öldüğü anlamına geldiğini söylüyor.”

 

Uzman, bulunamayan diğer yarasa leşlerinin tilkiler ve kargalar gibi diğer yırtıcı hayvanlar tarafından yendiğini belirtiyor.

 

Amerikan hükümeti, fosil yakıtların kullanımını azaltmak ve küresel ısınmayla mücadele etmek için rüzgar enerjisi üretimini destekliyor.

 

David Cottingham, Amerikan Balık ve Vahşi Yaşam Dairesi’nde üst düzey danışman. Cottingham, göç yollarında olan bir rüzgar enerjisi projesini durdurma yetkilerinin olmadığını ifade ediyor.

 

 “Bu projeleri, soyu tehlikedeki türleri tehdit ettiği gerekçesiyle mahkemeye verme yetkimiz var.”

 

Vahşi yaşama verilen zararı azaltma çabalarına rağmen, kalıcı bir çözüm bulunabilmiş değil. Rüzgar enerjisi sektörü de türbinleri sınırlamaya karşı çıkıyor.

 

Rüzgar enerjisi üreten çiftliklerin yerini değiştirmenin iyi bir çözüm olabileceği konusunda sektör ve hükümet, çevreci gruplarla hem fikir. Ancak en iyi rüzgar akımı da çoğunlukla kuşların ve yarasaların kullandıkları göç yollarında görülüyor. WEST VIRGINIA, WASHINGTON

www.amerikaninsesi.com

18 Kasım 2012

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR