"MOBİL GÜNEŞ PİLİ SİSTEMİNİN" TANITIMI YAPILDI

GAP Tarımsal Enstitüsü Müdürlüğü tarafından geliştirilen ve tarımsal sulamada enerji kaynağı olarak kullanılan "Mobil Güneş Pili Sisteminin" tanıtımının yapıldığı Tarla Günü etkinliği geniş katılımla gerçekleşti.

 

GAP Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü’nün Akçakale yolundaki Talat Demirören İstasyonunda gerçekleştirilen etkinliğe Şanlıurfa Valisi Celalettin Güvenç, Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürü Doç. Dr. Masum Burak, Harran Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İ. Halil Mutlu, daire amirleri ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ile çiftçiler katıldı.

 

Şanlıurfa Valisi Celalettin Güvenç, tarım alanında yeni bir atılımın yaşandığını, üniversite, kamu ve uzmanların bir araya gelmesiyle artık Şanlıurfa’da yeni bir döneme girildiğini söyledi.  Asırlardır çorak olan toprakların suyla buluştuğunu ve topraklarımızın yokluktan berekete dönüş yaptığını anlatan Vali Güvenç, “Hali hazırda 2 milyon 70 bin dekar araziyi suluyoruz. Önemli bir bölümünü de yer altı kaynak sularıyla suluyoruz. Enerjiyle suluyoruz buda maliyetli bir iş dolaysıyla o maliyet unsurunu da aşağıya düşürmek, çiftçilerimizin geleceği ve refahı açısından son derece önem arz etmektedir. Kamuoyunda bilinen kaçak elektrik kullanımının temeldeki çözümü de yer altındaki kaynak sularının ucuza tarlayla buluşturulmasından geçmektedir. Dolaysıyla bugünkü güneş enerjisinden su elde etmek, yer altı kaynak suyunu tarla ile buluşturmak çok önemli bir adımdır. İnşallah bundan sonraki dönemde seri üretime geçilir. Bu sistem geliştirilir böylece hem bölgemizin hem de ülkemizin önemli bir ihtiyacına cevap verilir” dedi.

 

Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürü Doç. Dr. Masum Burak ise yaptığı konuşmada; “Artık kamuoyunun çok iyi bildiği, Bakanlığımızın son yıllardaki politikaları ile Türkiye, tarımda dünyanın gözde ülkeleri arasına girmiştir. Son verilere göre ülkemiz dünyada tarımsal gayrisafi milli hâsıla bakımından 62 milyon dolar ile 7. sırada, Avrupa ülkeleri içerisinde 1. sırada yer almaktadır. Böylesine önemli bir sektörün olmasa olmazlarından bir tanesi de araştırma ve geliştirme çalışmalarıdır. Bildiğiniz gibi artık dünyada gelişmişliğin göstergesi Ar-Ge ye ayrılan kaynaklarla ölçülmektedir. Son 10 yıl içerisinde tarımsal Ar-Ge bütçemiz 10 milyon TL’den 150 milyon TL’ye çıkmıştır. Bugün ürettiğimiz tarımsal ürünlerimizin özellikle bakliyattaki tohumlarımızın tamamı Bakanlığımızın geliştirdiği çeşitlerdir. Yaptırdığımız araştırmaya göre bugün eğer araştırma enstitülerimizin geliştirdiği çeşitler olmasaydı ve bu çeşitleri, tohumları anaç olarak yurtdışından ithal etmeye kalksaydık yıllık giderimiz 1 milyar TL olurdu.

 

Bugün tanıtımını yapacağımız sistem tamamen güneş enerjisine dayalı bir sulama sistemi aslında. Güneş pili ile çalışan ve mobil oluşu bakımından dünyada bir ilk olan sistem, güneşe göre otomatik olarak ve sensörleri ile de güneşin doğuşundan batışına kadar güneşi takip ederek enerji üretmektedir. Ayrıca bulutlu havalarda dahi ışınım yeterli ise çalışabilme özelliğine sahiptir. Bu sistem ile güneşten elde edeceğimiz enerji sayesinde üreticilerimiz için çok pahalı olan girdilerden; elektrik ve mazottan tasarruf etmiş olacağız. Üreticilerimiz çok ciddi bir girdisini neredeyse bedavaya getirmiş olacağız.  Bu sistemin gerçekleştirilmesinde emeği geçen başta üniversitelerdeki hocalarımıza, desteklerinden dolayı TÜBİTAK’a ve emeği geçen tüm araştırmacı arkadaşlarıma huzurlarınızda teşekkür ediyor ve sistemimizin ülkemiz tarımına, ülke ekonomisine hayırlı olmasını diliyorum” dedi.

 

Harran Üniversitesi Rektörü İbrahim Halil MUTLU ise yaptığı konuşmada; “Gün geçtikçe görüyoruz ki dışa bağımlı olduğumuz enerjiyi sağlamamız gerekli. Bölgemiz yılın 365 gününün 300 günü güneşli. Fakat bu güneşten yararlanamıyoruz. Bugün arkadaşların yaptıkları sistemle elektrik enerjisi ile yer altı sularını tarlaya akıtacağız. Gelecekte konsantre ve yoğunlaştırılmış basınçlı sistemlerle seralarımızı ısıtabiliriz. Yapılan çalışmadan bende mutluyum gururluyum. Enerjinin az da bir kısmı olsa güneş enerjisinden sağlanması ülke ekonomisine büyük bir girdi olacaktır” dedi.

 

Açılış konuşmalarının ardından Vali Güvenç,  Genel Müdür Burak ve Rektör Mutlu, “Mobil Güneş Pili Sisteminin” geliştirilmesi ve yapımında emeği geçen, GAP Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürü Dr. Hüseyin Aslan, Proje Lideri Ziraat Yüksek Mühendisi Ümran ATAY ve sitemin yapıldığı işletme ustası Mehmet CİNGÖZ’e plaket verdiler.

 

Törenin sonunda, “Mobil Güneş Pili Sisteminin” tanıtımını yapan Proje Lideri Ümran Atay, Vali Güvenç,  Genel Müdür Burak, Rektör Mutlu ve beraberindekilere sistem hakkında bilgi verdi.

http://gaptsktaem.gov.tr / haberler

26 Haziran 2012

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR