İmamdan Elektrik Kesintisine Çevreci Çözüm

Elektrik kurumu ile anlaşmazlıklar sonucunda cami imamı güneş enerjisi ile elektrik üretimiyle teknolojinin nimetlerinden yararlanıyor.

 

KKTC`de hükumetle, elektirik kurumu arasında yaşanan anlaşmazlıklar ve birçok caminin faturaları ödeme sıkıntısı çekmesi cemaatin akşam ve yatsı namazlarını mum ışında kılmasına neden oluyor.

 

Sık sık karanlıkta kalan Nurettin Ersin Paşa Camisi (Göçmenköy Camisi) ise imamı sayesinde hem aydınlığa kavuştu, hem de fazla enerjiyi elektirik kurumuna geri vererek ekonomiye katkı sağlıyor.

 

1995 yılında görev amacıyla Kuzey Kıbrıs`a gelen cami imamı Ahmet Akbulut teknolojinin nimetlerinden yararlanmayı ihmal etmiyor. 95 yılından bu yana aynı camide görev yapan Akbulut, camide yenilenebilir enerjiden faydalanıyor.

 

Son yıllarda Kuzey Kıbrıs`ta elektirikle ilgili sorunlar yaşandığını kaydeden cami imamı "Camimizin borcundan dolayı elektriği kesilmişti. Daha sonra bağlandı ama yine kesildi. Borcu ödenmeden açılmayacağı söylendi. Cami cemaati ve mahalleliyle birlikte bu konuyu görüştük ve güneş enerjisi ile elektrik üretimi hususunda bir karar aldık. Mahallemizde bulunan bir şirketle konuşarak bize indirim yapıldı ve böylece Mart 2013 itibarıyla günde 30 kilowat elektrik üretecek sistem camimize kuruldu" dedi.

 

Şu anda 10-15 kilowat elektrik sarfiyatı elde ettiklerini de ifade eden Akbulut, bunun haricinde kalan kısmı kuruma iade ediyor. 1 Nisan`dan itibaren bir Kuzey Kıbrıs`ta geçen bir tüzüğe göre buna benzer yerlere akıllı sayaç takılacağını ve elektirik kurumu tarafından ölçülerek geri verilen elektriği de güneşin az olduğu günlerde geri alacaklar.

 

Başka camilere de inşallah örnek oluruz diyen Cami imamı, "Bununla da kalmayacağız, dünyada enerji kaynakları tükeniyor. Caminin elektrik ihtiyacı var. Yazın klimalar var ve elektriğe yine ihtiyacımız olacak. Camide kullandığımız klimalar saate 7.7 kilowat elektrik çekiyor. 5 üniteli bir klima sistemiyle 2.4 kilowat elektrik çekerek 5 klimanın vermiş olduğu sıcaklığı ve soğukluğu elde edebileceğiz" dedi.

 

Yenilenebilir enerji sistemindeki güneş panellerinin maliyeti 12 ila 24 bin euro arasında değiştiğini kaydeden cami imamı, "şirketle anlaşmamıza göre 8 bin euroya bu sistemi mal ettik, günde 30 kilowat elektrik üretiyor ve günler uzadığında da daha fazla üretim sağlayabileceğiz" diye konuştu. LEFKOŞA

www.haberler.com

05.04.2013

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR