Güneşten 500 kW`lık enerji üretilecek ilk proje Kayseri`ye

Türkiye`de güneş ve rüzgardan elektrik üretimi için harekete geçen B&W Enerji, Kayseri`de gerçekleştireceği projeyle Türkiye`de bir ilke imza atacak.

 

Türkiye pazarındaki verimliliği değerlendirmek ve doğa dostu enerji projelerini global alana yaymak için Türkiye’de yatırım yapan Alman menşeli B&W Enerji, ilk önemli projesine Kayseri`de start verdi.

 

Kendi kadrosuyla Türkiye`de güneş ve rüzgardan elektrik üretimi için harekete geçen B&W Enerji, Kayseri`de gerçekleştireceği projeyle Türkiye`de bir ilke imza atacak.

 

Ofis mobilyaları üretimi üzerine faaliyet gösteren Gürkan Mobilya`nın yüksek oranlarda olan elektrik üretimini azaltmak için anahtar teslimi sistem kuracak olan B&W`nin bu projesini diğer projelerden ayıran özellik 500 kw`a kadar enerji üretecek olması. Şimdiye kadar en fazla 350 kw`lık projelerin devreye alındığını ifade den B&W  Enerji Türkiye Ortağı Mehmet Eresin, başvuruların olduğunu ama ilk izin alınıp projeye başlayanın kendileri olduğunu ifade etti.

 

Eresin, 40 bin metrekarelik alan üzerine kurulu Gürkan Mobilya`da kurulacak sistemle üretilecek 500 kw`lık enerjinin 125-150 dairenin enerjisine eşdeğer olduğunu söyledi. Eresin, ayrıca anahtar teslimi projenin maksimum bir ay içinde kurulumun tamamlanıp kullanılmaya başlayacağını ifade etti.

 

Finansman desteği Denizbank’tan

B&E Enerji, Türkiye`deki yapılacak projelerde firmalara finansman desteği sağlamak için ise Denizbank ile anlaştı. Enerji Verimliliği Kredi protokolü, Denizbank Bölge Müdürü Süleyman Şanlı ve B&W Enerji Türkiye`nin ortağı Mehmet Eresin tarafından imzalandı.

 

Denizbank Bölge Müdürü Süleyman Şanlı, "B&W`nin Türkiye ortağı Mehmet Eresin`in önderliğinde ülkemiz adına önemli bir sosyal sorumluluk projesi olduğuna inandığımız Enerji Verimliliği Kredisi protokolünü imzalıyoruz. Ülkemiz maalesef enerji konusunda dışa bağımlı bir konumda. Bu çerçevede yeni açılımlar gerekiyor. Eresin, bu konuda bir projeye imza attı. Almanya`da kurulu bir dünya devi firma ile güzel bir çalışma başlattılar. Biz de aylar süren bir çalışmayı protokol aşamasına getirdik. Eresin`in Türkiye`de konumlandırdığı firmaya gelen projeleri biz Denizbank olarak kredilendirmeyi, işin finansman kısmını çözmeyi, onun dışında danışmanlık hizmeti vermeyi ve hatta firmalar arasında aracılık etmeyi düşünüyoruz “ dedi.

 

Mehmet Eresin de, Denizbank`la uzun süredir sürdürdükleri çalışmanın sonuna geldiklerini belirterek, "Bu sadece ticaretin ötesinde sosyal sorumluluk isteyen ve ciddi anlamda Türkiye`nin ihtiyacı olan, Türkiye`ye bir şeyler kazandıran projenin sonuna geldik. Denizbank ile önümüzdeki yıllarda beraberce hem kredilendirme hem de projelerin anahtar teslimi konusunda çalışacağız. Sistemi anahtar teslim olarak yani etüd, projelendirme, montaj ve üretim olarak sunuyoruz. Bu konuda Denizbank bize büyük kolaylık sağlıyor. Kısmet olursa, 10, 15, 20 yıl ne kadar devam ederse Türkiye`nin güneş ve rüzgar gibi yenilenebilir enerji kaynaklarını kullanması için hep beraber bu yolda yürüyeceğiz" diye konuştu.

 

B&W Enerji’ hakkında bilgi veren Eresin, “1998 yılında kurulup rüzgar ve güneş projeleriyle Almanya piyasasına girerek enerji sektöründe hızlı bir yükseliş grafiği yakalamıştır. 15 yıldır Almanya’da rüzgâr parkları ile başladıkları doğa dostu enerji projelerine, daha sonra gelişen teknoloji ile birlikte güneş panelleri sistemlerini ekleyen B&W enerji, böylece doğa dostu enerjinin en büyük destekçilerinden biri olmuştur. B&W Enerji sayısız başarılı projeye imza atarak yenilenebilir enerji sektöründe aranan isim haline geldi.  B&W Enerji’nin sunmuş olduğu hizmetler arasında;  farklı ölçeklerdeki rüzgâr ve fotovoltaik sistem kurulumlarının yanı sıra elektrik depolaması, elektrikli su pompaları, taşınabilir elektrik ve smart (akıllı) enerji, gibi örnekler bulunmakta” dedi. Leyla EL / KAYSERİ

www.dunya.com

02.07.2013

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR