"Enerji Dostu Kırsal Kalkınma" toplantısı

Edirne`de, Avrupa Birliği (AB) Bulgaristan-Türkiye Sınırötesi İşbirliği Programı kapsamında "Enerji Dostu Kırsal Kalkınma" konulu toplantı düzenlendi.

 

Trakya Kalkınma Birliği (TRAKAB) Müdürü Şenol Filiz, bir restoranda düzenlenen toplantıda, Tekirdağ, Kırklareli ve Edirne`de birçok proje yürüttüklerini söyledi.

 

Projelerinin AB standartları kapsamında uluslararası kriterlere uygun şekilde hazırlandığını belirten Filiz, şöyle konuştu:

 

"Dünyaya ihtiyaç olan şey enerjidir. Bu enerjinin üretilmesi için birçok kaynak tüketiliyor. Alışılagelmiş enerji yakıtları, fosil yakıtlar, petrol ve kömür madenleri gibi tükenebilecek belli rezervlere sahip madenlerle bu enerji üretiliyor. Gelişen nüfusla birlikte bu rezervler elbet bir gün tükenecektir. Alternatif enerji kaynakları çok daha önem arz edecektir."

 

Filiz, rüzgar ve güneş enerjisi gibi ALTERNATİF enerji kaynakları olduğunu, kırsal kalkınmada daha önemli olan biyoenerjinin de gün geçtikçe geliştiğini vurguladı.

 

Biyoenerji Uzmanı Yanko Yanko da doğadaki birçok organik atığın biyoenerjiye dönüşebileceğini söyledi.

 

Biyoenerjinin Bulgaristan`da natif enerji olarak kullanıldığını ve kullanıcıların memnun olduğunu belirten Yanko, Türkiye`de de biyoenerji üretebilecek tesislerin kurulabileceğini vurguladı.

 

Toplantıda George Zhelev de Bulgar ve Türk katılımcıları konuya ilişkin bilgilendiren bir sunum yaptı.

 

Muhabir: Cihan Demirci Yayınlayan: Sevil Çelik

(AA) www.haberler.com

09.12.2013

 

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR