HABERLER / Enerji Meselesi ... (13.01.2014)

 

Enerji Meselesi

Türkiye 2023 yılında dünyanın en büyük 10 ekonomik gücü arasına girmeyi hedeflemiştir. Bu hedefe ulaşmak için Türkiye’nin enerji meselesini halletmesi olmazsa olmaz gerçeklerin başında gelir.

 

Enerjide yüzde 70’in üzerinde dışa bağımlı olan Türkiye enerji yatırımları, jeopolitik konumu, enerji politikaları ve yerli stratilleriyle 2023 yılında kendi enerjisini üretir bir konuma gelmeyi hedefliyor. Bugün yapılan çalışmalar bu hedefler için umut verici olarak tanımlanıyor.

 

Kayagazı: Dünyanın enerjide yeni gözdesi kaya gazıdır. ABD kayagazı üretimi ile enerjide adım adım ilerliyor. Kayagazının bir özelliği de çevreyi kirletmiyor. Türkiye kayagazı bakımından zengin bir ülkedir. Trakya, Erzurum ve Diyarbakır’da kayagazı rezervleri tespit edilmiştir. Ancak henüz üretime geçilmemiştir. Sheel şirketi ile görüşmeler devam etmektedir. Türkiye’deki kayagazı rezervi 200 trilyon metreküp doğalgaz ve 500 milyar varil petrole eşdeğerdir.

 

Birincil Enerji Arzı Uluslararası Enerji Ajansının verilerine göre dünyada 2010 birincil enerji arzının yüzde 32 petrol, yüzde 27 kömür ve yüzde 22 doğalgazdır. Türkiye’nin 2011 birincil enerji arzı yüzde 32 doğalgaz, yüzde 29 kömür, yüzde 27 petrol, yüzde 4 hidrolik, yüzde 3 yenilenebilir enerjidir. (Güneş, rüzgar, biyolojik vesaire)

 

Petrol: Dünyada yüzde 33.1 ile petrol liderliğini koruyor. (Enerji kaynakları arasında) tahminlere göre petrol 50 yıl sonra tükenecektir.

 

Doğalgaz: İlk doğalgaz 1915 yılında Batı Virginia’da rastlandı. Enerji kaynakları arasındaki payı yüzde 23.7’dir.

 

Nükleer enerji: Nükleer enerji dünyanın en önemli enerji kaynakları arasındadır. Rusya ile Akkuyu, Japonya ile Sinop’ta ve 3. Nükleer santral için yer aranıyor. 1960’dan bu yana IMF, Dünya Bankası ve bazı bürokratlar Türkiye’de nükleer santrali önlediler. Ak Parti iktidarı ciddi olarak bu işi gerçekleştirme yolundadır.

 

Kömür: Türkiye kömür bakımından zengin bir ülkedir. 1 milyar 300 milyon ton taşkömürü 13 milyar 400 milyon ton linyit rezervi vardır. Dünyanın kömür rezervinin yüzde 7.1’i Türkiye’dedir. İşletmeler (üretimde) yüzde 1.8 2011 yılında 72.5 milyon ton linyit, 2.6 milyon ton taşkömür, 0.9 milyon ton asfalt ile toplam 76 milyon ton üretildi. En zengin Elbistan-Afşin’dir.

 

Güneş enerjisi: Türkiye güneş enerjisinde zengindir. Fosil yakıtlar tükeniyor. 2100 yılında güneş enerjisi ilk sırada yer alacaktır.

 

Bio enerji: Türkiye bio yakıtında zengin bir ülkedir. 2010 yılında dünyada bio enerji  101.4 milyar litre idi. Bunun 27 milyar litre bioetanol Türkiye’ye aittir.

 

Irak gazı Rusya fiyatına göre yüzde 50 ucuzdur. Irak petrolünün Türkiye üzerinden Avrupa’ya ulaştırılması için anlaşma yapıldı. Böylece gazda Rus tekeli bitecektir. Son günlerde elektrik üretiminde doğalgazın eksikliğini su ve kömür yetişti. 5-6 sene sonra Türkiye’nin enerji faturası 70 milyar dolar tahmin ediliyor. 2012’de enerjiye 60.1 milyar dolar fatura ödedik. Bunun 23 milyar doları doğalgaza aittir. 2018 yılında açılacak Trans Anadolu Doğalgaz Boru Hattı Projesi ile doğalgazı İran ve Rusya’dan daha ucuza temin edeceğiz. Son günlerde elektrik kesintileri kış şartları sebebiyle geçicidir. M.Necati Özfatura

www.turkiyegazetesi.com.tr

18 Aralık 2013

 

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR