YDÜ`de yaratılan teknoloji harikası araç FIA`da yarışacak

Yakın Doğu Üniversitesi Basın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü’nden verilen bilgiye göre Yakın Doğu Üniversitesi AR-GE ekiplerinin 650 saatlik ortaklaşa çalışması sonucunda tamamen güneş enerjisiyle çalışacak, 85 özel üretilmiş parçadan oluşan bir teknoloji harikası dizayn edildi.

 

Yakın Doğu Üniversitesi Araştırma-Geliştirme ekiplerinin ortaklaşa yaptıkları 650 saatlik bir proje çalışmasıyla tamamen güneş enerjisiyle çalışacak ve 1800 Watt gücünde doğru akımlı bir motora sahip olacak üstün teknoloji ürünü araba dizayn edildi.

 

Ra25 adı verilen araç, güneşten aldığı enerjiyi ihtiyaca göre doğrudan motorunda kullanacak ve ihtiyaç fazlasını ise pillere aktararak, ihtiyaç halinde kullanılacak enerji olarak depolayacak. Projeksiyon aşaması biten ve parçalarının üretim aşamasına geçilen üç tekerlekli araç, özel olarak üretilen Michelin 95/80R16 Solar Radial lastiklerle, 550 adet 12.5 X 12.5 cm. büyüklüğüde 550 adet solar panelle, 500 adet laptoplarda kullanılan ve şarj edilebilen 3.7 voltluk 2250 mAh değerinde pille, 1 adet 1800 Watt gücünde doğru akım elektrik motoruyla, 1 adet motor sürücü ile, 2 adet MPPT (Maximum Power Point Tracking) ile, 2 adet Hücre Kontrol Ünitesi (Cell Management Unit) ve 1 adet Pil Kontrol Ünitesi (Battery Management Unit) ile donatılacak. Modern araçlarda kullanılan disk fren sistemine sahip olan araçta direksiyon ve süspansiyon yapısı Formula 1 araçlarında olduğu gibi dizayn edildi. Teknoloji harikası gelecek nesil aracın sadece ileri ve geri olmak üzere iki vitesli kontrol paneli vardır. Ra25 adlı aracın uzunluğu 5 metre, eni 1.8 metre ve yerden en yüksek noktası ise 1 metre olacak şekilde dizayn edildi.

 

Dünyada güneş enerjisiyle çalışan araçlarla ilgili olarak özel yarışlar düzenlenmektedir. Ra25, 2014 Eylül ayı içerisinde düzenlenecek ve Afrika yollarında 4100 kilometrelik güzergahta 8 gün sürecek South African Solar Challenge yarışına katılmaya da hak kazandı. Yarış FIA (Federation Internationale de l’Automobile - Uluslararası Otomobil Federasyonu) ve Güney Afrika Cumhuriyeti Federasyonu tarafından düzenlenmektedir.

 

2015 yılında Amerika Birleşik Devletleri’nde yapılacak 4000 kilometrelik North American Solar Challange ve Avustralya’da düzenlenecek 2998 kilometrelik World Solar Challenge Australia katılmak için ise başvuru prosedürleri başlatıldı.

www.kibrispostasi.com / Bilim-Teknoloji

24.01.2014

 

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR