Bakan Yıldız: ``Konya`da 3.000 MW`lık güneş enerjisi santrali için çalışma yürütülüyor``

 

Enerji Bakanı Taner Yıldız ICCI 2014 açılışında önemli bilgiler paylaştı

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız bugün başlayan ICCI 2014 - 20. Uluslararası Enerji ve Çevre Fuarı ve Konferansı açılışında bir konuşma yaptı.

 

Enerji Bakanı Yıldız buradaki konuşmasında Konya, Karapınar Ayrancı bölgesinde 3 bin MW`lık güneş enerjisi santrali kurulumu için çalışma yürütüldüğü bilgisini verdi.

 

Bakan Yıldız şu şekilde konuştu; ``Konya Karapınar Ayrancı bölgesinde ufuk çizgisinin gökyüzü ile birleştiği dümdüz bir arazi var. Oraya özel bir çalışma yapıyoruz. 3 bin MW’lık güneş santrali için o bölgeyi açacağız. Tarım arazisi değil. EPDK’nın 600 MW’lık ihalesine 9 bin MW’lık talep geldi, bunu yapabileceğini söyleyen yatırımcımız var. Burada dünyanın en büyük santralini kuracağız. İletim hatlarını ona göre dizayn ettiriyoruz.”

 

Halihazırda ABD Kaliforniya`da yer alan, Ivanpah güneş enerjisi santrali 392 MW kurulu güç ile bu alandaki rekoru elinde bulunduruyor. Santral 2.2 milyar dolar yatırım ile bu yılın şubat ayında devreye girmişti.

 

Birol: Yenilenebilir enerji yatırımları yavaşlıyor

Uluslararası Enerji Ajansı Başkanı Fatih Birol ise açılış töreninde yaptığı konuşmada 10 yıldan sonra ilk kez 2013`te yenilenebilir enerji yatırımlarının artmadığına dikkat çekti.

 

Birol şu şekilde konuştu; “Özellikle Batı Avrupa ülkeleri, 100 milyar dolarlara varan sübvansiyonlarla yenilenebilir enerjiye yatırımı teşvik ediyor. Ancak bu durum değişmeye başladı. Finansal krizler ve artan maliyetler nedeniyle ülkeler sübvansiyonları kısmaya başladı. Fosil yakıtların da finansal anlamda daha cazip hale gelmesi, bu konudaki yatırımların yavaşlamasına neden oluyor.”

 

``Cennet Yakıtları, Cehennem Yakıtları``

TBMM Çevre Komisyonu Başkanı Erol Kaya ise konuşmasında çevre konusunda ahlaki boyutun da göz ardı edilmemesi gerektiğinin altını çizdi.

 

Kaya konuşmasında ABD`li halkla ilişkiler uzmanı Rochelle Lefkowitz tarafından yapılan ``Cennet Yakıtları, Cehennem Yakıtları`` ayrımına da atıf yaptı. Erol Kaya Lefkowitz`in su, güneş, rüzgâr gibi kaynakları ``Cennet Yakıtı``, fosil yakıtları ise ``Cehennem Yakıtı`` olarak nitelediğine dikkat çekti.

www.yesilekonomi.com

24.04.2014

 

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR