Güneş enerjisi santrali açılışı

Kahramanmaraş`ın Ekinözü ve Adıyaman`ın Gölbaşı ilçelerinde kurulan güneş enerjisi santralleri hizmete açıldı.

 

Ekinözü Kaymakam Fatih Gül, törende, santralin, özel bir firma ile bölgede faaliyet gösteren iş adamı Murtaza Temirci tarafından yaklaşık bir milyon avroya kurulduğunu söyledi.

 

Dünyadaki teknolojik gelişmelere bağlı olarak enerji gereksiniminin arttığını ifade eden Gül, ALTERNATİF enerji kaynaklarının zararlarının tartışıldığı günümüzde güneş ışınlarını kullanılarak enerji elde edilmesinin sevindirici olduğunu belirtti.

 

Belediye Başkanı Nursi Çeleğen de ilçeye kazandırılan hizmetin önemine değinerek, tesisin tarıma elverişsiz bir alanda kurulduğunu söyledi.

 

Şirketin genel müdürü Serdar Tabakoğlu ise tesisin, lisanssız 1 megavata kadar kurulabilen tesisler kapsamında kurulduğunu ifade etti.

 

Henüz Türkiye`de lisanslı güneş enerjisi santrali kurulmadığını dile getiren Tabakoğlu, "Türkiye genelinde güneş enerjisi santralinde 15 megavat kurulu Güce ulaşıldı. Kendisine ait trafo merkezi ve enerji nakil hattı bulunan, ülkemiz için örnek ve ilk yapılan tesistir. Burada üretilen elektrik yaklaşık 750 haneye yetecek düzeydedir" dedi.

 

Konuşmaların ardından santralin açılışı gerçekleştirildi.

 

Günlük bin kilovat üretim

 

Gölbaşı ilçesinde kurulan güneş enerjisi santrali de hizmete açıldı.

 

Yarbaşı köyünde girişimci Mehmet Dağılmış tarafından kurulan santralde, günlük bin kilovat elektrik üretilecek.

 

İşletme sahibi Mehmet Dağılmış, yaptığı açıklamada, fizibilite çalışmaları sonucu arazilerinin güneşin geliş yönüne göre uygun olduğunu tespit ettiklerini belirterek, yaklaşık 1 yıl süren çalışmaların ardından tesisi kurduklarını söyledi.

 

Gölbaşı`nda değişik sektörlerde faaliyet gösterdiklerinin anlatan Dağılmış, "Kazandığımız parayla bir yatırım daha yaparak, bu tesisi kurduk. Konya`dan teklif geldi. Bedava arsa dahi tahsis ettiler ama biz gitmedik. Hizmetin burada olmasını istedik. Yaklaşık 1 milyon 300 bin avroya malolan tesiste 3 aydır elektrik üretiyoruz. Besni ilçesi elektrik hattına da bağlantı yaptık" dedi.

 

Dağılmış, ürettikleri elektrik için devletin 10 yıl alım garantisi verdiğini sözlerine ekledi. Ekinözü (AA)

www.haberler.com

26.08.2014

 

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR