Almanya`da Rüzgar Enerjisi ve Teknolojileri Fuarı

Almanya`nın Hamburg kentindeki “Rüzgar Enerjisi ve Teknolojileri Fuarı”, 30 ülkeden bin 200 firmanın katılımıyla gerçekleştiriliyor.

 

Hamburg Fuar Merkezi’nde (Messe) düzenlenen fuara katılan firmalar, rüzgar enerjisi teknolojileri, rüzgar santralleri ve tribünleri, depolama sistemleri, güvenlik teknolojileri, emniyet ekipmanları ve malzemelerini sergiliyorlar.

 

Fuarda Türkiye standının açılışını TBMM Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu Başkanı Halil Mazıcıoğlu, Türkiye Rüzgar Enerjisi Birliği (TÜREB) Başkanı Mustafa Serdar Ataseven, Avrupalı Türk Demokratlar Birliği (UETD) Hamburg Başkanı Muhterem Güngör, Hamburg Başkonsolosu Fatih Ak yaptı.

 

TUREB Başkanı Mustafa Serdar Ataseven,  burada yaptığı konuşmada, Türkiye’nin 2007’den beri rüzgar enerjisi sektöründe büyük bir atılım gerçekleştirerek dünyada 18. sıraya kadar yükseldiğini söyledi.

 

2007’de 30 megavat rüzgar enerjisi üretilirken şu an itibarıyla bu rakamın 3 bin 400`e megavata ulaştığını ifade eden Ataseven şöyle devam etti:

 

“Bu rakam, ülkemizdeki tüm elektrik üretiminin yüzde 5’ini oluşturmaktadır. 2023 hedefimiz 20 bin megavat elektrik üretimini yakalamaktır. Şu an rüzgar enerjisinden elektrik üretenlere devlet teşviği bir hayli fazla. Bir rüzgar tribünü kuran işletmeye 10 yıl devlet tarafından elektriğini satın alma garantisi var. Zaten 10 yılda da bir tribün amorti edilebiliyor.”

 

Mazıcıoğlu da Türkiye’nin krizlerden minimum düzeyde etkilendiğini belirterek sözlerini şöyle sürdürdü:

 

“Rüzgar ve güneş enerjisi için gerekli düzenlemeler de yapılmıştır. Çevre dostu enerji üretiminde 2009’dan beri ciddi artışlar gözlenmektedir. Ülkemizdeki enerjinin yüzde 40’ını yenilebilir enerji haline dönüştürerek Avrupa Birliği’nin bile bu konuda önüne geçtik. 2003’ten bugüne kadar rüzgar enerjisinde yüzde 120’lik bir artış yakaladık. Ülkemizdeki rüzgar enerjisi potansiyeli 48 bin megavat olarak belirlenmiştir. 2023’de 20 bin... Uzun vadedeki hedefimiz ise bu rakama ulaşabilmektir.”

 

Alman iş adamlarına, "Türkiye`ye yatırım yapın" çağrısı

Eski Hamburg Belediye Başkanı Ole von Beust ise son yıllarda Türkiye ekonomisinin çok ilerlediğine dikkati çekti. Genç nüfusyla gelişen ve değişen Türkiye’nin enerji ihtiyacının da çok olduğunu söyleyen Beust, “Türkiye şu an ihtiyacı olan enerjinin büyük kısmını ithal ediyor. Bu açığın kapanması için büyük projeler başlatıldı. Türkiye yatırım için güvenli bir ülkedir. Hukuki yönden de Almanya’dan bir farkı yoktur. Bu sebeple Alman iş adamlarını, Türkiye’ye yatırıma davet ediyorum” dedi. HAMBURG (AA)

www.avrupabulteni.com

24 Eylül 2014

 

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR