Yenilenebilir Enerji Üretimiyle Cari Açık Sıfırlanabilir

TBMM Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu Başkanı Halil Mazıcıoğlu, "Şu anda kullandığımız elektrik bizim elektriğimiz değil. Bindiğimiz aracın mazotu, petrolü bizim değil. Yani en ciddi iş, yenilenebilir enerji üretimini arttırarak cari açığı kapatacağız, cari açığı azaltacağız" dedi.

 

Mazıcıoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye`nin, üretim ve ihracat için tek eksiğinin enerjide dışa bağımlılığı olduğunu, komisyon olarak bu noktada gerekenin yapılması için çalıştıklarını söyledi.

 

Türkiye`de yenilenebilir enerji üretiminin yaygınlaştırılarak, enerjide dışa bağımlılığın ortadan kaldırılması gerektiğini vurgulayan Mazıcıoğlu, şöyle konuştu:

 

"Yenilenebilir enerji üretimi konusunda, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız`ın önderliğinde Teşvik Kanunu çıkardık. 2010 yılında çıkardığımız bu kanunla ülkemizde yenilenebilir enerjinin yatırımını arttırdık. Yenilenebilir enerji üretimine ciddi teşvikler veriliyor. Biyogaz olsun, güneş olsun, rüzgar olsun, Hes olsun bunlara ciddi teşvikler veriliyor. İstiyoruz ki üreticilerimiz, sanayicilerimiz, güneşle rüzgarla HES`le hem kendi enerjilerini üretsin hem de devlete enerji satsın."

 

Mazıcıoğlu, AK Parti hükümetinin politikalarıyla Türkiye`de yenilenebilir enerji üretiminin arttığını aktardı. Teşviklerle yenilebilir enerji sektörünün büyüdüğünü dile getiren Mazıcıoğlu, şöyle devam etti:

 

"2002`de 19 megavat olan rüzgar enerjimiz, 2013 yılı sonu itibariyle 2 bin 760 megavat ama günümüz itibariyle 3 bin 500 megavata ulaştı. İnşallah 2023 hedeflerimizde de 20 bin megavat rüzgar enerjisine ulaşma var. Bunun için sanayicimizin önündeki tüm engelleri kaldırmamız lazım. Ne yapıp yapıp bizim 2023 yılında yenilenebilir enerji oranımızı çok ciddi bir şekle getirmemiz lazım. Eğer bunu güneşi olmayan Almanya güneş enerjisinde bile başardıysa, İspanya başardıysa Türkiye niçin başarmasın."

 

"Cari açığın en büyük sebebi enerji ithalatı"

Mazıcıoğlu, Türkiye`de cari açığın en büyük sebebinin enerji ithalatı olduğunu söyledi. Cari açığı kapatmak açısından yenilenebilir enerjinin önemine değinen Mazıcıoğlu, şunları anlattı:

 

"Cari açığımızın en büyük sebebi enerji. Yani benzinimiz yok, mazotumuz yok, petrolümüz yok, doğal gazımız yok. Şu anda kullandığımız elektrik bizim elektriğimiz değil. Bindiğimiz aracın mazotu, petrolü bizim değil. Yani en ciddi iş, yenilenebilir enerji üretimi arttırarak cari açığı kapatacağız, cari açığı azaltacağız. Yani cari açığın tek sebebi bu. Bu ülke üretiyor, ihracat yapıyor ama enerji konusunda hepsini ithal ediyoruz."

 

Mazıcıoğlu, Türkiye`de yenilenebilir enerji ileri seviyede üretildiğinde cari açığın sıfırlanacağını belirtti. Bu durumun hayal olmadığını vurgulayan Mazıcıoğlu, şunları kaydetti:

 

"AK Parti döneminden önce IMF`ye borcumuzu sıfırlayacağız dediğimizde, belki bize oy veren kesim bile inanmadı buna. Çok şükür, Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan`ın, o dönemki Başbakanımızın verdiği tarihte sıfırladık, IMF`ye borç verir hale geldik. Enerjide de böyle olacağız. İnanıyorum ki, IMF`ye nasıl borcumuz bitti ve borç verebilir hale geldiysek, Türkiye enerjide de inşallah cari açıkta ithalatını bitireceğiz, yurt dışına satar hale geleceğiz."

Yavuz Karaduman, Tekirdağ (AA)

15.10.2014

 

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR