GAZİANTEP’TE YENİLENEBİLİR ENERJİ KAYNAKLARI ÇALIŞTAYI

Gaziantep’te Kalkınma Bakanlığı İdaresi Başkanlığı tarafından Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNPD) işbirliğiyle yürütülen “Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde Yenilenebilir Enerji Kaynaklarının Kullanımı ve Enerji Verimliliğinin Artırılması Projesi (YEEV)” kapsamında “Güneş Enerjisinden Elektrik Üretimi Eğitim ve Çalıştayı” düzenlendi.

 

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi’nin ev sahipliğinde Çetin Emeç Toplantı Salonu’nda iki gün sürecek çalıştaya, Gaziantep, Adıyaman, Şanlıurfa ve Kilis’te faaliyet gösteren kamu kurumları ve sivil toplum kuruluşlarından temsilciler katıldı.

 

Şanlıurfa Vali Yardımcısı Aylin Kırcı Duman, çalıştayda, enerji konusunun ve yenilenebilir enerji kaynaklarının önemine dikkat çekerek, çalıştayın verimli olacağını söyledi.

 

Şanlıurfa’da sulanabilir alanların daha fazla olduğunu vurgulayan Duman, şöyle konuştu: “Bu sahalarda enerji konusu ön plana çıkmaya başlıyor. Bu durumda tabii ki yeni enerji kaynaklarını devreye sokup daha ucuz enerji sağlamamız gerekiyor. Bununla ilgili başta GAP İdaresi, Harran Üniversitesi ve Karacadağ Kalkınma Ajansı’mız olmak üzere çalışmalar yapıyoruz.”

 

GÜNEYDOĞU’YA ÇOK SAYIDA YATIRIMCI GELİYOR

Güneş enerjisi sistemlerinin kurulabilmesi için arazı temini ve bazı hukuksal konuların halledilmesi gerektiğini belirten Duman, bölgeye çok sayıda yatırımcının geldiğini söyledi.

 

GAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı Ekonomik Kalkınma ve Girişimcilik Genel Koordinatörü Dr. Nusret Mutlu da GAP Bölgesinde yenilenebilir enerjinin çok önemli olduğunu dile getirdi.

 

Projeyle bölgedeki yenilenebilir enerji kaynaklarının potansiyelini ortaya koymayı, yol haritası hazırlamayı ve bu doğrultuda uygulamaya geçmeyi hedeflediklerine vurgu yapan Mutlu, bölgenin en önemli yenilenebilir enerji kaynaklarının su, güneş ve biyokütle olduğunu kaydetti.

 

Kişi başına düşen gelirin 2023 yılında yaklaşık iki kat, ihracatın ise dört kat artacağının hedeflendiğini ifade eden Mutlu, “Tabii hedefleri bu kadar büyüttüğümüz zaman muazzam bir enerji ihtiyacımızın da olacağı ortaya çıkıyor” dedi.

 

Konuşmaların ardından Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde Yenilenebilir Enerji Kaynaklarının Kullanımı ve Enerji Verimliliğinin Artırılması Projesi Saha Koordinatörü Dr. Muhyettin Sirer, projenin detaylarını tanıtım sunumu eşliğinde anlattı. (İHA)

www.milliyet.com.tr

17.09.2014

 

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR