AB, `Enerji Birliği` için kolları sıvadı

Avrupa Komisyonu, AB`de enerji iç pazarını tamamlayarak arz güvenliğini güçlendirmeyi amaçlayan `Enerji Birliği` planı üzerinde çalışmalara başladı. Komisyon`un Enerji Birliği`ne ilişkin eylem planını ay sonunda sunması bekleniyor. Komisyon`un Enerji Birliği`nden sorumlu Başkan Yardımcısı Maros Sefcovic, bu alandaki iç pazarı tamamlamak için ellerinde `altın bir fırsat` bulunduğunu söyledi.

 

Komisyon`un Enerji Birliği projesi üzerinde çalışmak için önemli bir siyasi ivmenin bulunduğunu belirten Sefcovic, AB`nin enerjide ithalata bağımlılığına dikkat çekti ve `Her yıl AB`ye ithal ettiğimiz enerji için 400 milyar Euro ödüyoruz. Tükettiğimiz enerjinin yüzde 53`ten fazlası, kendisi de son derece bağımlı ve kırılgan olan üçüncü ülkelerden geliyor` dedi.

 

Komisyon`un geçmişte gösterdiği tüm çabalara rağmen AB içinde gerçek bir ortak enerji piyasası bulunduğunu söyleyemeyeceklerini belirten Sefcovic, `Maalesef halen, bize maliyeti çok yüksek olan, AB coğrafyasından tam olarak faydalanmamıza izin vermeyen ve enerji sistemimize pek çok anormallik taşıyan 28 ulusal enerji sistemine sahibiz` şeklinde konuştu.

 

Geçmişte, ulusal düzeyde alınan kararların komşu ülkeleri nasıl olumsuz etkilediğini, bu kararların çoğu kez önceden uyarmadan ve danışmadan alındığını gördüklerini kaydeden Sefcovic, her ne kadar enerji sektöründeki kararların ağırlıklı olarak ulusal düzeyde alınması gerektiği düşünülse de artık komşuları bilgilendirmek ve stratejik kararlarda onları da dahil etmek için bazı mekanizmalara ihtiyaç duyulduğunu söyledi.

 

Ukrayna`daki krizin de enerji güvenliği konusunu siyaset gündeminin üst sıralarına taşıdığına işaret eden Komisyon üyesi, `21. yüzyılda, Avrupa Birliği gibi bir yerde, her yaz mevsimini `Acaba kışın yeterli enerji rezervimiz olacak mı?` diye endişe ederek geçirmememiz gerekiyor` dedi.

 

Sefcovic, Enerji Birliği`nde bütünsel bir yaklaşım benimsediklerini ve geçmişte olduğu gibi işin yalnızca enerji ve iklimle ilgili boyutlarına bakmadıklarını; ulaştırma, araştırma, inovasyon, sanayi, dışişleri politikası, bölgesel politika, komşuluk politikası, ticaret ve yatırım gibi pek çok perspektifi de sürece dahil ettiklerini anlattı.

 

Sefcovic, `Petrol ve doğalgazdaki düşük fiyatlar AB`deki enerji politikamıza hız vermek ve bu düşük fiyatlar sayesinde tasarruf edeceğimiz parayı gereken altyapıya yönlendirmek için altın bir fırsat sunuyor` dedi.

 

AB dönem başkanı Litvanya, 6 Şubat`ta Enerji Birliği`ne ilişkin bir paydaş toplantısına ev sahipliği yapacak. Komisyon, Enerji Birliği`ne ilişkin detaylı eylem planını 25 Şubat`ta sunacak.

www.euractiv.com.tr / enerji

04 Şubat 2015

 

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR