İTÜ`nün güneş enerjili arabası Temmuz`da yollarda

İTÜ Güneş Arabası Ekibi, vatandaşların da kullanabileceği, Türkiye`nin güneş enerjisi ile çalışan ilk yerli arabasını Temmuz ayında piyasaya sunacak.

 

İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Güneş Arabası Ekibi, daha önce yarışlara yönelik ürettiği dört kişilik güneş enerjili otomobil "Aruna"yı şimdi vatandaşların da kullanabileceği şekilde üretecek.

 

Mitolojide güneşin doğuşunu temsil eden kızıllık ve 7 atın çektiği araç anlamına gelen "Aruna" ismi verilen 4 kişilik aracın tasarımını tamamlayarak, yüklenici firmaya teslim eden 25 kişilik ekip, üniversitedeki atölyelerinde aracın üretimini ara vermeden devam ediyor. Otomobilin kaba üretiminin bu ay sonunda, montajının Haziran ayında tamamlanması, Temmuz ayında da yollarda olması planlanıyor.

 

Yerli otomobil üretimine destek vermek ve natif enerjinin günlük hayata uygulanabilir olduğunu göstermek amacıyla tasarlanan "Aruna" ile ortalama 70 kilometre hızla 5 liraya 500 kilometre yol gidilebilecek.

 

PROJE SPONSOR BEKLİYOR

Üniversite öğrencilerinden oluşan ve 9 yılda yaptığı 7 arabayla 18 kupa kazanan İTÜ Güneş Arabası Ekibilideri Burak Oklar çok heyecanlı olduklarını ve tamamına yakını "yerli` alan bir otomobil üretmenin gururunu yaşadıklarını belirterek, "Diğer araçlarımızdan farklı olarak, bunu piyasaya sürülebilecek şekilde tasarladık. Zaten aile aracı. Eğer babayiğidin biri çıkıp, bunu üretmek isterse, tam anlamıyla buna uygun bir şekilde tasarımını yaptık. Tüm çalışmaları sponsor desteği ile yapıyoruz. Bu kadar önemli bir projede sponsorlardan gelecek yardımları da bekliyoruz" dedi.

 

Oklar, araçta dokunmatik orta ekran, park sensörü, head-up display ve cruise kontrol gibi donanımlar bulunduğunu belirterek, "Aracımız, güneş enerjisini depolayan aküyle çalışacak. Bu aküyü, atölyemizde kuracağımız 7,5 kilovatlık şarj ünitesi ile 2 saatte şarj edebileceğiz. Bir depo ile güneşten enerji almadan, ortalama 70 kilometre hızla 5 liraya 500 kilometre yol yapılabilecek. Bu hızla giderken evde kullanılan bir su ısıtıcısı kadar güç harcıyoruz" diye konuştu.

 

Aruna`nın kilometrede 1 kuruşluk bir elektrik tüketeceğini dile getiren Oklar, "Bu hesaba, güneşten alınan ve geri kazanımlı fren sistemi de eklendiğinde bu miktar 0,8 kuruşa kadar düşüyor" dedi.

http://enerjigunlugu.net

07 Nisan 2015

 

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR