İran`dan güneş elektriğine 20 cent!

İran, güneş enerjisi yatırımlarını artırmayı hedefliyor. Tahran, güneş enerjisinden üretilen elektriğe yüksek alım fiyatı garantisi sağladı: 20 dolar-cent/kWh.

 

Güneş enerjisi İran’dan yükselecek. Tahran yönetimi, ülkenin güneş enerjisi alanında önemli bir güç olmasına odaklandı.

 

Solar`da yer alan habere göre İran bugüne kadar yenilenebilir enerji yatırımları alanında pek öne çıkmıyordu. Ancak şimdi durum değişti. Tahran, dört hafta önce Yenilenebilir Enerji Yasası`nı yeniledi.

 

Eski yasada bütün yenilenebilir enerji kaynakları için tek bir fiyat tarifesi vardı. Yeni yasa ile teknoloji türüne göre değişen yeni tarifeler oluşturuldu. Güneş enerjisinden üretilen elektriğe sağlanan alım garantisi süresi 5 yıldan 20 yıla çıkarıldı. Güneş elektriğine ödenecek alım fiyatı garantisi ise 20 dolar-cent/kwh seviyesine yükseltildi.

 

Yasa`ya göre ayrıca, güneş elektriğine yapılacak ödemelerde enflasyon farkı da uygulanacak. İran`da yıllık enflasyon yüzde 20 ile oldukça yüksek. Yüksek alım fiyatı garantisinin arkasında, ülkedeki finansman koşullarının yattığı ifade ediliyor. İran bankalarında yıllık kredi faizleri enflasyon oranlarına yakın, yani yaklaşık yüzde 20 civarında seyrediyor.

 

Yasada ayrıca enflasyon farkı da uygulanacak, İran da yıllık enflasyon %20 çıvarlarında çok yüksek. Yüksek alım fiyatın neden İran da olan kötü finansman koşulları olduğu haberde belirtiliyor, İran Bankalarında kredi faizleri %20 civarında.

 

HEDEF YABANCI YATIRIRIMCI ÇEKMEK

İran`da yenilenebilir enerjiye yönelik mevzuat değişikliğinin arkasında yabancı yatırımcı çekme hedefi yatıyor. Tahran`a yönelik Batı ambargosunun sona ermesiyle birlikte, ülkeye yönelik yabancı yatırımcı ilgisinin artması bekleniyor. Yabancı finans kuruluşları Hermes garantisi uygulanmadığı için bugüne kadar İran`a yönelik yatırımları desteklemeye yanaşmıyordu.

 

SÜBVANSİYONLAR SORUN YARATABİLİR

Yenilenebilir enerjiye yüksek destek sağlamanın İran’da bazı sorunlara yol açabileceği belirtiliyor. Güneş elektriğine verilen yüksek teşvikin elektrik üretim maliyetlerini ve dolayısıyla fiyatlarını yükseltmesi söz konusu olacak. İran`da elektrik fiyatları bu sıralar 1,5 dolar-cent/kWh civarında. Bunun nedeni ise yüksek oranlı sübvansiyonlar. Tıpkı benzin, motorin ve doğalgaz fiyatlarında olduğu gibi...

 

Solar`ın haberine göre enerji fiyatlarındaki yüksek sübvansiyonlar İran devlet bütçesine zarar veriyor. Şu sıralar çok düşük petrol fiyatları da İran bütçesinde ciddi sorunlara yol açıyor. Bundan dolayı İran hükümeti toplumsal gerilim yaratmadan bu yüksek sübvansiyonları azaltmanın arayışı içinde.

 

KÜRESEL ISINMA İRAN`I ETKİLİYOR

İran şimdilerde küresel ısınmanın yarattığı negatif olayları yaşıyor: Çölleşme, hızla artan su kıtlığı ve sert kum fırtınaları. Bu gelişmeler geniş bir coğrafyayı yaşanmaz hale getirmiş durumda. Solar, "İran dünyanın en yüksek güneş ve rüzgar potansiyeline sahip ülkelerinden biri. Sınırsız yenilenebilir enerji, enerji maliyetleri düşürmek için mükemmel bir çözüm" ifadelerine yer verdi.

http://enerjigunlugu.net

26.08.2015

 

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR