Almanya`da elektriğe yenilenebilir zammı!

Almanya`da elektrik tüketicilerinden alınacak Yenilenebilir Enerji Fonu (EEG-Umlage) kesintisi tutarı 0.18 cent (Yüzde 3) artışla 6,354 €cent/kWh`a yükseltildi.

 

Almanya`daki elektrik dağıtım şirketleri, günlerdir medyada gündeme getirilen, 2016 yılına ilişkin Yenilenebilir Enerji Fonu (EEG-Umlage) kesintisi payı rakamlarını açıkladı. EEG-Umlage kesintisi gelecek yıl kilovat saat başına 0,18 €cent veya %3 yükseltildi.

 

50Hertz, Amprioni Tennet ve TransnetBW dağıtım şirketlerinin verdiği önerinin kabul edilmesi anlamına gelen bu kararla, kilovatssaat başına EEG-Umlage kesintisi 6,354 €cent seviyesine çıkmış oldu. 2015 yılında bu rakam 6,17 €cent/kWh idi.

 

DÜŞMESİ BEKLENİRKEN...

Almanya`daki yetkililere göre, tüketicilerin elektrik faturalarında artış anlamına gelecek kesinti tutarının yükseltilmesini, ılımlı bir artış olarak değerlendiriyor. Oysa son yıllarda EEG-Umlage`de 5 milyar Euro civarında bir para birikmesinden ötürü kesinti tutarının düşmesi bekleniyordu. Dağıtım şirketlerinin verdiği bilgilere göre EEG-Umlage, 2,632 €cent`i güneş santraleri (GES), 2,014 €cent`i rüzgar santralleri (RES), 1,668 €cent`i biyokütle santralleri (BES), 0,123 €cent`i diğer yenilenebilir enerji kaynakları ve 0,647 €cent`i de likidite rezervi şeklinde pay ediliyor.

 

YÜZDE 2`Sİ YENİ SANTRALLERE

EEG Umlage`dan yapılacak ödemelerin yüzde 98`i mevcut santrallere gidecek. Ödeme tutarının sadece yüzde 2’si yeni kurulacak santraller için ayrıldı. Ancak PV Magazine konuya ilişkin haberinde Almanya`da bazı sanayi tesisleri bu fon kesintisinden muaf olduğu için adaletsizlik yaşandığı görüşlerine de yer verildi. Çünkü bu muafiyet, EEG-Umlage yükünün son perakende tüketicileri ile KOBİ`lerin sırtına yüklendiği anlamına geliyor.

 

YENİLENEBİLİRDE 15 TWh ARTIŞ

Dağıtım şirketlerine göre, gelecek yılda yenilenebilir enerjiden üretilen elektriğin 15 TWh daha fazla olması öngörülüyor. Tüm yenilenebilir enerji kaynaklarından 176 TWh elektrik üretileceği tahmin ediliyor. Özellikle karasal ve off-shore rüzgar santralleriyle BES’lerin elekrik üretiminde yükseliş bekleniyor.

 

EEG Umlage’nin yükselmesinin nedeni olarak, 2016 yıllında Borsa`daki ortalama satış fiyatının 3,567 €cent/kWh`dan 3,126 €cent/kWh seviyesine düşeceği beklentisi olarak ifade ediliyor. Elektrik Borsası`nda fiyatların düşmesi de Almanya`daki yeni yenilenebilir enerji yatırımlarının azalacağının bir işareti sayılıyor.

 

Ayrıca fiyatların düşmesi, yenilenebilir enerji yatırımcıları için de bir ikilem oluşturuyor. Düşen borsa fiyatlarıyla yatırımcılara ödenecek teşvikler arasındaki fark hep artıyor. Bununla beraber EEG-Umlage kesintisi tutarı da yükseliyor.

 

Federal Yenilenebilir Enerji Federasyonu (BEE) Başkanı Hermann Falk, EEG Umlage yükselirken, 2016`da elektrik fiyatlarının düşmesini beklediklerini ifade etti. Falk da bu beklentisini Borsa daki elektrik fiyatların düşüşüne dayandırdı.

 

EEG-Umlage`da halen yüksek miktarda para biriktiği halde dağıtım şirketleri likidite rezervlerini yüzde 10 civarında tutmak istiyor. Nedeni, yenilenebilir enerjiden elektrik üretimi hava koşullarına bağlı olduğu için üretimde gelecek dalgalamalara hazır olma kaygısı. Yenilenebilir enerjinin daha da genişlemesiyle bu belirsizliklerin çoğalması ve dalgalamaların artması beklentisine dikkat çekiliyor.

http://enerjigunlugu.net

15.10.2015

 

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR