Avrupa Konseyi 2030 için yüzde 27`lik yenilenebilir hedefi önerdi

 

Hedef Avrupa Parlamentosu önerisinin gerisinde kaldı

Avrupa Konseyi, Avrupa Birliği`nin 2030 yılı yenilenebilir enerji hedefi konusunda önerisini açıkladı.

 

Konsey tarafından dün gece yapılan açıklamaya göre birlik üyesi ülkelerin enerji ve çevre bakanları, AB ülkelerinin 2030 yılı nihai enerji tüketiminde yenilenebilir enerji kaynaklarının payının asgari yüzde 27 oranında olması konusunda mutabakata vardılar.

 

Bununla birlikte bu hedef, Avrupa Parlamentosu`nun Sanayi ve Enerji ile Çevre Komitesi tarafından bu ay başında önerilen yüzde 35`lük oranın gerisinde kaldı.

 

AB`nin 2030 yılı yenilenebilir enerji hedefi gelecek yıl konsey ve parlamento arasındaki müzakereler sonrasında kesinlik kazanacak.

 

Ulaşımda yüzde 14`lük yenilenebilir hedefi

Konsey tarafından belirlenen bir diğer hedef ise ulaşım alanında oldu ve ulaşım sektöründeki enerji tüketiminin 2030`da yüzde 14 oranında yenilenebilir enerji kaynaklarından sağlanması hedefi önerildi.

 

Bu oranın 2025`e kadar yüzde 1, 2030`a kadar ise yüzde 3`ünün ileri biyoyakıtlardan sağlanması gerekecek.

 

Konseyin açıklamasında tüketiciler tarafından gerçekleştirilecek küçük ölçekli kurulumlara yönelik prosedürlerde basitleştirme gerekliliğine vurgu yapılırken, ``yenilenebilir öz-tüketim`` ve ``yenilenebilir enerji kooperatifleri`` kavramlarının da hazırlanan direktifte açıkça belirtildiğine dikkat çekiliyor.

 

Bununla birlikte ülkelere ısıtma ve soğutma amaçlı gerçekleştirilen enerji tüketiminin de yenilenebilir enerji kaynaklı olması için de yükümlülük getirilmesi öneriliyor.

 

Direktife göre AB ülkeleri ısıtma ve soğutma amaçlı enerji tüketiminlerindeki yenilenebilir enerji payını her yıl yüzde 1 oranında artırmaları gerekecek.

http://yesilekonomi.com

19.12.2017

 

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR