Enerji Bakanlığı güneş ışığından elektrik enerjisi üretimi için teşvik hazırlıyor. Güneşi bol Türkiye, temiz ve yenilenebilir enerji için düğmeye bastı.

 

SU, rüzgar, jeotermal gibi yenilenebilir enerji kaynaklarına güneş enerjisini katarak, Türkiye nin diğer Avrupa ülkelerine göre avantajlı olduğu güneş potansiyelini elektrik üretimi için kullanma yolunda çalışmalar hız kazandı. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, rüzgar enerjisi yatırımlarındaki atağın ardından, güneş enerjisinin yatırıma dönüşebilmesini teminen, güneş enerjisinden elektrik üretimi için bir yol haritası hazırladı. Buna göre, ilk etapta güneş enerjisi için 5346 sayılı Yenilenebilir Enerji Kaynaklarının Elektrik Enerjisi Üretimi Amaçlı Kullanımına İlişkin Kanun da fiyat ve uygulanacak teknoloji yönünden düzenleme yapılması öngörülüyor. EİE tarafından yapılan çalışmaya göre Türkiye nin ortalama yıllık toplam güneşlenme süresi 2640 saat (günlük toplam 7,2 saat), ortalama toplam ışınım şiddeti ise 1311 kWh/metre kare-yıl  düzeyinde. Türkiye nin en fazla güneş enerjisi alan bölgesi Güneydoğu Anadolu Bölgesi. Bunu Akdeniz Bölgesi takip ediyor.

YILIN 200 GÜNÜ GÜNEŞLİ  
Güneş enerjisi konusunda büyük bir potansiyele sahip Türkiye de yıllık güneş enerjisi potansiyeli 380 milyar kilovat saat (kWh) düzeyinde. Yılın 200 günü güneşli olan Türkiye de bu miktar 56 bin megavatlık (MW) bir doğalgaz santralının enerjisine denk...

AKŞAM 12 OCAK 2009 PAZARTESİ

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR