Kendi çarşımıza sahip çıkarsak refahımız da artar …

Tatar, işadamlarına fiyatları düşürmesini, halka da güneyden alışveriş yapmamasını önerdi.

 

Maliye Bakanı Ersin Tatar, KDV ve stopaj indirimlerinin 1 Temmuz’da, seyrüsefer indirimlerinin ise yasa gerektirdiği için 1 Ağustos 2009’da yürürlüğe gireceğini belirterek, yaptıkları düzenlemelerin “Toplumsal seferberlik” olduğunu söyledi. 

 

Maliye Bakanlığı’nda bir basın toplantısı düzenleyen Ersin Tatar, KKTC ekonomisinin ucuzlatılması ve güneye kayan ticaretin önlenmesi için bütçede yaratılan tahribata rağmen hükümetin KDV ve stopajda indirimler yaptığını belirtti. 

 

Vergi gelirlerinde azalış değil artışlar olması durumunda ucuzluk kampanyasının süreceğini söyleyen Tatar, esas hedefin maliyeyi kontrol altına alıp, mali finansman dengesini kurup dolaylı vergileri indirmek olduğunu kaydetti. 

 

İndirimler sayesinde KKTC’de ucuzlayan ekonominin güneye kayışının önlenmesini arzuladıklarını anlatan Talat, “Kendi çarşımıza sahip çıkarsak refahımız da artar” dedi.   

 

Basın toplantısına, Vergi Dairesi Müdürü Yusuf Kaçmaz, Gümrük Dairesi Müdürü İbrahim İlginç, maliyeye bağlı dairelerden bazı yetkililer, Tüketiciler Birliği Başkanı Hasan Yılmaz Işık ve sektör temsilcileri katıldı.

 

Tatar: İşadamları fiyatları düşürsün …

Gıda maddelerinde stopajın 4’ten 1’e, eczacılık ürünlerinde 4’ten 2’ye ve taşınabilir el aletlerinde 4’ten 0’a indirildiğini kaydeden Tatar, taşınabilir el aletleri ve konfeksiyonda ise KDV’nin yüzde 16’dan 8’e indirildiğini ifade etti.

 

İşadamlarına çağrıda bulunan Tatar, güneye kayan ticaretin kendilerini rahatsız ettiğini belirtti. Tatar, güneye kayışın ülke ekonomisine büyük tahribat yarattığı için işadamlarına ucuz tarifeyi 1 Temmuz’dan itibaren fiyatlara yansıtmaları çağrısı yaptı.

 

Vatandaşlara KKTC çarşısına sahip çıkma çağrısı da yapan Tatar, enflasyonun düşürülmesi ve vatandaşların refah düzeyinin yükselmesi için atılan adımlara uyulmasının şart olduğunu ifade etti.

 

Hükümetin özveri gösterdiğini, bir açılım yaptığını kaydeden Tatar, kamuoyundan destek gelip devlet gelirlerinde bir yükselme olması durumunda indirimlerin devam edeceğini söyledi.

 

Tatar, ucuzlayan bir ekonomiye daha fazla turist, öğrenci ve iş adamı geleceğini ve KKTC ekonomisinin buna ihtiyacı olduğunu belirtti.

 

Rum tarafına akışı durduracağız …

Yaptıkları indirimlerle Rum tarafına kayan ekonomiyi tekrar geri getirmeyi amaçladıklarını ifade eden Ersin Tatar, hedefin Rum tarafına akışı durdurmak olduğunu da kaydetti.

 

Rum kesiminden özellikle gıda, konfeksiyon, taşınabilir el aletleri olan televizyon ve cep telefonu ticareti yapıldığına işaret eden Tatar, halkın milli reflekslerini canlandırması gerektiğini söyledi.

 

Rum kesimindeki vatandaşların kuzeydeki bir malın güneyden daha ucuz olduğunu görmesine rağmen Türk’ün malını almadığını anlatan Tatar, “ Nasıl Rum bizden almıyorsa, biz de onlardan almayalım. Biraz duyarlılık önemlidir. Çarşıyı öldürmeyelim. Çarşı ne kadar canlı olursa, ülkede o kadar istihdam artar. Ekonominin kayıt altına alınması esas hedefimizdir ” dedi.

  

Araçlarda KDV uzatılmayacak …

Ülkemizde araç ve elektronik sektöründe düşürülen KDV uygulamasının devam etmeyeceğinin altını çizen Tatar, “ Türkiye’de düşürülerek ÖTV ve KDV uzatıldı. Ancak, orada araç üretimi yapılıyor. Ülkemizde bu yok. Eğer gelirimiz var ise araba sektöründe de bunu yapabiliriz. Ancak, şu anda maliyenin 470 milyon TL açığı vardır. Her şeyde vergi indirimine gidemeyiz ” dedi.

 

Asgari ücret konusunda bir soruya karşılık cevap veren Tatar, “ Özel sektörde de sıkıntı vardır. Sendikalarla bu işi görüşeceğiz. Sendika yöneticilerini daha duyarlı olmaya çağırıyoruz. Bir zamana ihtiyacımız vardır. Hükümete gelemden önce şunu bunu dediniz sorunlarına girmeleri bir faydası olmaz. Biz sözümüzün arkasındayız ” diye konuştu.

 

Elektrik ücretleri düşürülmeyecek …

Ersin Tatar, dünyada fuel- oil fiyatlarının varil başına 35 dolardan 70 dolara yükseldiğini ve bunun da dikkate alındığı zaman elektrik fiyatlarında şu anda bir düşüş görünmediğini söyledi.

 

Tatar, Elektrik Kurumu’nun içinde bulunduğu borç ve yüksek maliyet girdisinin olduğu bir dönemde elektrik ücretlerinin ucuzlatılmasını olası görmediğini belirtti.       

 

Yüzde 16’dan 8’e düşen KDV’li mallar …

Konfeksiyon, iç çamaşırı, gömlek, t-shirt, çoraplar, çantalar ( İthal edilenler hariç ), her türlü ayakkabılar, her türlü kumaş, vantilatörler ve aspiratörler, dikiş makineleri, bilgisayarlar, el ile kullanılan el aletleri ( Matkap, testere, ve diğer aletler ), ev işlerinde kullanılmaya mahsus elektrik motorlu mekanik cihazlar ( elektrik süpürgeleri, yer cilalama makineleri, mikserler, blenderler, meyve ve sebze presleri vs ), elektrik motorlu traş, saç kesme ve epilasyon, saç kurutucular), elektrikli ütüler, mikro dalga fırınlar, kahve ve çay yapmaya mahsus cihazlar, ekmek kızartma makineleri, telefon cihazları, video kayıt veya gösterme video, DVD, VCD vb), cep telefonları, televizyon alıcıları ( uydu ).

 

Stopajı 4’den 0’a düşen mallar …

Yerli sanayide kullanılmak üzere ithal edilen hammaddeler, KKTC’ye sağlanacak mali yardımlarla finanse edilecek projelerde kullanılacak ithal mallar, “ Teşvik Yasası ” çerçevesinde muafiyet belgesi sunularak ithal edilecek mallar, akaryakıt sıvılaştırılmış petrol gazı (LPG), elektrik santrallerin üretiminde kullanılan yedek parça, yağ makine aksamları, kişisel eşya ve işletmelerin kendi işletmelerinde kullanacakları amortisman, KTBK ile GKK kendi amaçlarında kullanılmak üzere tüketilecek ithal yiyecekler, ısıtma soğutma, aydınlatma veya sair tüketim amaçlarında kullanılmak üzere güneş veya rüzgar enerjisinden yararlanılarak elektrik enerjisi üreten cihazlar ve bunların aksamları ile bu cihazlarla birlikte bunlara bağlı olarak çalışan cihaz ve aksamları (su ısıtma amaçlı kullanılan cihaz ve aksamları hariç). 

kibrisgazetesi.com / 27.06.2009

-.-

www.normenerji.com.tr

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR