Yerel yönetimler rüzgar enerjisi üretsin …

2. Rüzgar Enerjisi Sempozyumu nun sonuç bildirgesinde yerel yönetimlerin, kendi olanakları çerçevesinde, küresel ısınmaya karşı harekete geçmeleri, yenilenebilir kentsel politikalar üretmeleri, üniversitelerle işbirlikleri yaparak, halkın yararlanacağı, rüzgar, güneş gibi yenilenebilir enerji projeleri başlatmaları gerektiği belirtiliyor.

 

Elektrik Mühendisleri Odası Samsun Şubesi ve Ondokuz Mayıs Üniversitesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü işbirliği ile Samsun da gerçekleştirilen 2. Rüzgar Enerjisi Sempozyumu nun (RÜGES 09) sonuç bildirgesi yayımlandı.

 

Bildirgede, " Enerji gereksinimimiz gelecek nesiller de dikkate alınarak olabildiğince yenilenebilir, temiz ve kendi öz enerji kaynaklardan karşılanması gerekmektedir. Türkiye öncelikli olarak rüzgar enerjisi yatırımlarını artırıp, rüzgar türbinlerinin yapımını gerçekleştirmelidir. Bu amaçla yeterli teknolojiye sahip yerli sanayi, türbin üretimi konusunda desteklenmelidir " denildi.

 

Enerji politikaları oluşturulurken ilgili oda, sendika, sivil toplum kuruluşlarının da görüşlerine başvurulması ve kamu çıkarlarına hizmet eden politikalar geliştirilmesi gerektiği vurgulanan bildirgede şu önerilere yer verildi :

 

" Enerji kullanımında tasarruf yöntemleri konusunda halk bilinçlendirilmeli ve özellikle sanayide enerji verimliliğini arttırıcı projeler geliştirilmelidir. Üniversitelerde rüzgar enerjisi dönüşüm sistemleri gibi yeni ve yenilenebilir enerji kaynakları konusunda yapılacak olan yüksek lisans ve doktora çalışmaları teşvik edilmeli ve desteklenmelidir. Üniversitelerimizin, topluma örnek olması açısından, çevreye duyarlı, iklim dostu yerleşke projeleri yapmaları ve örnek projeleri üretmeleri gerekmektedir. İletim/dağıtım sistemine bağlanacak olan rüzgar santralarının şebeke bağlantı sorunları ve çözümleri için mutlaka üniversitelerle ortak çalışmalar yapılmalıdır. Yerel yönetimlerin, kendi olanakları çerçevesinde, küresel ısınmaya karşı harekete geçmeleri, yenilenebilir kentsel politikalar üretmeleri, üniversitelerle işbirlikleri yaparak, halkın yararlanacağı, rüzgar, güneş gibi yenilenebilir enerji projeleri başlatmaları gerekmektedir. Meclis gündeminde olan yenilenebilir enerji kaynakları kanunu değişiklik tasarısı yeni rant kapıları açılması amaçlı değil yenilenebilir enerji kaynaklarının önünü açıcı biçimde düzenlenmelidir. "

ANKA / Samsun / 30.06.2009

-.-

Dünyada 40 yıllık petrol, 70 yıllık doğalgaz kaldı …

Marmara Üniversitesi Öğretim Üyesi Yardımcı Doç. Dr. Bülent Oral, " Üretim ve tüketim değerlerine bakıldığında dünya 40 yıl sonra petrolsüz kalacak " dedi.

 

Marmara Belediyeler Birliği nce düzenlenen ‘ Yenilenebilir Enerji Kaynaklarına Teknolojik ve Ekonomik Bakış konulu seminerde konuşan Oral, " Dünyanın kurtuluşu natif enerji kaynaklarındadır. Bunlar arasında da rüzgar ve enerji enerjisi geliyor " dedi.

 

Marmara Üniversitesi Öğretim Üyesi Yardımcı Doçent Dr. Ümit Terzi de, " Evet 40 yıl sonra petrol bitecek. 230 yıl sonra ise kömür kalmayacak. Doğalgaz kaynaklarının da 70 yıl içinde bitmesi tahmin ediliyor. Bu veriler, yenilenebilir enerji kaynaklarının, yani rüzgar ve güneşin önemini artırıyor " diye konuştu

30 Haziran 2009 / ANKA / Haber

-.-

www.normenerji.com.tr

BU BÖLÜMDEKİ DİĞER BAZI BAŞLIKLAR